International

O invitație controversată! Cine este delegatul Chinei la încoronarea regelui Charles

Han Zheng, al doilea om în stat în China (sursă foto: Reuters)
sursă foto: Reuters

Charles, pe atunci prinț de Wales, a fost cel care a zburat la Hong Kong în 1997 pentru a prezida ceremonia de predare a fostei colonii britanice către China. „Marea Britanie este atât mândră, cât și privilegiată că a fost implicată în această poveste de succes”, a declarat el la momentul respectiv.

Charles a promis că Marea Britanie își va menține interesul față de Hong Kong și față de păstrarea valorilor orașului pe tot parcursul tranziției sale de 50 de ani într-un teritoriu guvernat de China. La jumătatea acestor cinci decenii, Charles al III-lea urmează să fie încoronat rege la Londra, sâmbătă, 6 mai.

Între timp, Hong Kong a cunoscut o reprimare drastică a libertăților civile, pe măsură ce Beijingul își exercită tot mai mult controlul. Iar omul pe care China îl trimite pentru a asista la încoronarea lui Charles, vicepreședintele Han Zheng, a fost o figură centrală în acest declin.

Pe cine a trimis China la Londra?

Acesta provoacă deja o agitație care amenință să umbrească procedurile de celebrare. Ultimul guvernator al Hong Kong-ului, lordul Chris Patten, a declarat joi, la emisiunea World at One de la BBC Radio, că prezența lui Han la încoronarea lui Charles este un „jignitoare” pentru cei peste 160.000 de nativi din Hong Kong care trăiesc în Marea Britanie.

Alți legislatori britanici au descris așteptata apariție a lui Han drept „scandaloasă” și „o insultă”. Mark Sabah, de la Fundația Comitetului pentru Libertate în Hong Kong, a declarat pentru Daily Mail că a-i permite lui Han să asiste la încoronarea regelui este „ca și cum ți-ai invita agresorul în propria casă”.

Cine este Han Zheng?

Înainte de a fi numit adjunct al lui Xi Jinping la începutul lunii martie 2023, Han a fost membru al comitetului permanent în politburo-ul (comitetul executiv) Partidului Comunist de guvernământ și a condus Grupul central de conducere pentru afacerile din Hong Kong și Macao. Sub conducerea lui Han, Beijingul și-a extins rapid influența asupra Hong Kong-ului, ceea ce a provocat proteste intense în 2019.

Ca răspuns, Han a făcut presiuni pentru punerea în aplicare a unei legi privind securitatea națională în 2020, care a dus la arestarea activiștilor și a criticilor, la un exod al legislatorilor pro-democrație și la o reprimare a presei.

Ryan Neelam, director al Programului de opinie publică și politică externă la Institutul Lowy din Australia și fost diplomat în Hong Kong, a declarat că participarea lui Han la o un astfel de eveniment în Marea Britanie nu este neobișnuită, mai ales având în vedere rolul său actual în guvernul chinez, pentru care reprezentarea administrației la evenimente în străinătate este una dintre sarcinile principale. „Cred că vor exista unele presiuni din partea comunității britanice și a grupurilor de foști hongkonghezi, a persoanelor axate pe Hong Kong și a activiștilor din Marea Britanie”, a declarat Neelam pentru TIME, dar crede că, în cele din urmă, este puțin probabil ca acest lucru să dăuneze relației dintre Marea Britanie și China.

Care este situația relațiilor dintre Marea Britanie și China?

Este puțin probabil ca apelurile pentru ca Han să fie exclus de la încoronare să fie luate în seamă. Iar el nu va fi singurul lider criticat pentru încălcarea drepturilor omului care va fi prezent. Invitațiile pentru șefii de stat și alți reprezentanți ai națiunilor străine nu au venit de la Palatul Buckingham, ci mai degrabă de la Westminster, iar guvernul britanic a declarat că îi primește pe toți cei cu care au relații diplomatice depline, excluzând doar câțiva aleși, precum Rusia, Iran, Belarus și Myanmar.

În timp ce Marea Britanie și China sunt parteneri economici importanți, legăturile dintre cele două țări s-au deteriorat în ultimii ani, în special din cauza faptului că Marea Britanie a făcut tot mai multe demersuri pentru a se alinia la politica externă a SUA, care tinde să privească cu suspiciune rolul și influența Chinei în politica globală. Cu toate acestea, cele două părți s-au angajat să „se conlucreze în mod constructiv”, scrie TIME.