O fostă jurnalistă, îngrijorată de situația lucrătorilor sezonieri! Parlamentul European a votat, la sfârșitul săptămânii trecute, o rezoluție care cere mai multe măsuri de protejare a lucrătorilor transfrontalieri și sezonieri din Uniunea Europeană, în contextul și din cauza pandemiei de COVID-19.
Sunt lucrătorii sezonieri mai vulnerabil decât ceilalți lucrători? Cum le poate veni în ajutor această rezoluție? În acest sens, Carmen Avram, pe lista PSD pentru europarlamentare, fost jurnalist la Antena 3, și-a exprimat îngrijorarea la Bruxelles.
„Încă din luna martie, am început să ne plângem la Bruxelles – așa cum am putut, în condițiile acelea de izolare – despre ceea ce se întâmplă cu muncitorii sezonieri. În aprilie, când situația, practic, a scăpat de sub control, când au plecat acei mii și mii de români, am început să punem întrebări la Comisie, am început să trimitem scrisori, am început să-i interpelăm pe comisarii responsabili și, din ce în ce mai mult, subiectul a devenit foarte aprins, foarte fierbinte și s-a ajuns la această revoluție… rezoluție care era, și revoluție, care era absolut necesară pentru că s-au constatat niște încălcări ale drepturilor muncitorilor, în condițiile în care deja existau, la nivel european, legi și directive care ar fi făcut posibilă angajarea acestor sezonieri în condiții decente și plata salariilor la timp și la nivelul la care e plătit orice alt muncitor din Uniunea Europeană, condițiile de cazare, care au fost sub orice critică în multe situații, faptul că mulți dintre ei s-au îmbolnăvit și nu au avut acces la un spital.
Toate acestea sunt drepturi pe care le au, teoretic, dar care nu au fost respectate. Și unul dintre motivele pentru care această situație a ajuns la nivelul la care a ajuns acum este faptul că, de exemplu, au existat state, ca Germania, care și-au permis să modifice legislația națională cu câteva zile înainte de sosirea muncitorilor sezonieri. Și această legislație națională a fost modificată astfel încât proprietarii de ferme, unde au fost angajați românii în special, să își permită să prelungească ziua de muncă, să nu dea zile libere, să scoată muncitorii la câmp, inclusiv noaptea, să nu plătească salariile la timp și să comită diverse abuzuri, cum e cazarea oamenilor, care s-a produs în niște condiții inumane, cu câte 30-40 de oameni la trei grupuri sanitare.
Toate acestea ar fi trebuit văzute la Bruxelles și ar fi trebuit sancționate imediat, pentru că, repet, exista deja legislație europeană care urma să pună toate aceste lucruri în regulă și să nu aibă absolut nimeni de suferit”, a declarat Carmen Avram, potrivit RRA.