Instanțele din România nu i-au făcut dreptate, însă de la CEDO s-a întors victorioasă! O femeie de serviciu care lucrează într-o gară din județul Timiș a învins, după ce și-a acuzat șeful de hărțuire sexuală.
Decizia Curții de la Strasbourg reprezintă un precedent important pentru cazurile de hărţuire sexuală din România. Conform deciziri CEDO, statul român trebuie să îi plătească femeii daune morale de 7.500 de euro, scrie clujust.ro.
Acest caz a fost semnalat și de ministrul Familiei, Gabriela Firea, care spune că hărțuirea sexuală la locul de muncă este o realitate, fiind vorba despre o faptă penală ca trebuie anchetată ca atare, potrivit Hotnews.ro.
„Este un precedent important pentru toate cazurile de hărțuire sexual”
„Cazul judecat la CEDO este unul recent. O doamnă care lucra ca femeie de serviciu într-o gară din județul Timiș a reclamat hărțuiri repetate din partea șefului gării respective. Cazul a fost anchetat de către procurori, dar a fost clasat definitiv după trei ani pentru că anchetatorii au concluzionat că a agresorul a hărțuit femeia, dar nu a pus-o într-o situație umilitoare sau a intimidat-o, așa cum prevede Codul Penal. Judecătorii CEDO îi arată, însă, cu degetul pe anchetatori, iar statul român trebuie să-i plătească femeii daune de 7.500 de euro. Judecătorii spun, în decizia fără precedent, că procurorii nu au luat în calcul probele și au existat vicii de procedură. Este pentru prima dată când CEDO consideră că hărțuirea sexuală ține de viața privată și aduce atingere integrității morale și fizice a unei persoane”.
Gabriela Firea a mai precizat că verdictul dat la Strasbourg este un precedent important pentru toate cazurile de hărțuire sexuală din România, dar și din Europa.