Caz incredibil în județul Bistrița-Năsăud! Supervizați de mai mulți medici, membrii unei familii au primit 136.000 de lei din fondul asigurărilor de sănătate, chiar dacă nu aveau venituri. Timp de un an și jumătate, aceștia au plătit 69 de lei lunar și au încasat 7.500 de lei.
Cum a fost posibil? Cu concursul medicului de familie, dar și a unor medici specialiști din Policlinica Bistrița și din județul Brașov, cei trei membrii ai familiei au încheiat un contract cu CJAS și au plătit fiecare câte 23 de lei lunar, declarând că nu au niciun venit și nu sunt angajați.
Care sunt calculele
Este vorba despre doi tineri cu vârste sub 30 de ani și mama lor, care au primit în acest mod 136.000 de lei din fondul asigurărilor de sănătate, în decurs de 18 luni.
„Aceste persoane s-au asigurat la suma maximă posibilă, adică la 12 salarii minime brute pe economie, ei fiind fără venituri impozabile. Au plătit lunar 1% raportat la salariul minim brut pe economie care, în 2020, era de 2.300 de lei parcă, adică 23 de lei lunar. Au încasat 136.000 de lei în condițiile în care toți trei au contribuit la acest fond cu 4.300 de lei. Au descoperit o breșă în lege, probabil cu ajutorul cuiva, au contribuit cu o sumă mică și au trăit efectiv din concediu medical. Dacă împarți 136.000 de lei la 18 luni iese un venit mediu lunar de peste 7.500 de lei, un venit consistent. Se poate trăi foarte bine la țară cu acești bani cu concursul unui medic de familie și al specialiștilor din Policlinica Bistrița”, a spus pentru Timp Online directorul general al Casei Județene de Asigurări de Sănătate Wilhelm Szekely.
„Grup infracțional organizat”
Acesta este cel mai grav caz din istoria CJAS, iar medicii și așa-zișii pacienți pot fi considerați grup infracțional organizat, este de părere Szekely.
Niciunul din cei trei implicați nu suferă de vreo afecțiune gravă, majoră, invalidantă și totuși mai mulți medici din Bistrița, medicul de familie al acestora și medici specialiști din ambulatoriu le-au acordat certificate de concediu medical.
„Cei trei au pretins că au toata gama de boli posibile. Mă bate gândul să fac o plângere penală la DIICOT București. Arată ca un grup de crimă organizată. Când vorbim de doi oameni tineri și de o mamă, să încasezi o asemenea sumă de la fondul național unic de asigurări de sănătate în 18 luni, fără să fii cu boli grave, este strigător la cer. Tânăra a rămas acum însărcinată și insistă să închei contract pe 12 salarii minime brute pe economie cu ea ca să intre în concediu de maternitate. Acest lucru înseamnă 30.000 de lei lunar, din care ea va încasa 85% (adică 26.010 lei lunar și 110.000 de lei în 4 luni dacă primește concediu de maternitate)”, a explicat Szekely.
Ancheta internă a scos la iveală faptul că certificatele medicale pentru concedii medicale au fost eliberate pe baza unor diagnostice, consultațiile medicale care au fost consemnate în registru și au fișe medicale. Așa au procedat și medicii din Bistrița, și cei din Brașov.
Există o breșă în lege
Potrivit Ordonanței de Urgență a Guvernului 128/2005, articolul 1, alineatul 2, persoana care nu realizează venituri se poate asigura la sănătate pentru boli obișnuite și concediu de maternitate ca și persoană fizică în baza unui venit ales, sintagmă introduse în lege în 2005.
„În normele de aplicare, nu explică legiuitorul ce înseamnă venit ales. Sunt persoane care au profesii liberale și realizează venituri mai mari decât 12 salarii minim brute pe economie, de 30.000 de lei. Acestea – persoane care au profesii liberale, PFA-uri, Întreprinderi Individuiale – dacă au 50.000 de lei venit, au dreptul să se asigure la 12 salarii minim brute pe economie, adică să aleagă suma de 30.600 de lei. Dacă cineva în schimb realizează 0 lei venit și se asigură la venitul minim brut pe economie de 2550 de lei cât este acum, nu poate să aleagă un venit mai mare de 12 ori decât această sumă pe care a declarat-o la Fisc, cel puțin după părerea mea. Acești oameni însă, folosindu-se de sintagma „venit ales” au avut pretenția să încheiem contract pe 12 salarii minim brute pe economie”, a spus directorul CJAS.