Lifestyle

O fabrică uriașă de ciocolată din Belgia s-a închis datorită unui focar de salmonella

O fabrică uriașă de ciocolată din Belgia s-a închis datorită unui focar de salmonella
dailymail.co.uk

Un focar de Salmonella oprește producția la o fabrică de ciocolată din Belgia, care pretinde a fi cea mai mare din lume.

Sperietura vine la câteva săptămâni după un caz de ciocolată contaminată cu salmonella în fabrica Ferrero din Arlon din sudul Belgiei care produce ciocolată Kinder.

Despre ce fabrică de ciocolată este vorba

Este vorba despre fabrica gigantului elvețian Barry Callebaut din orașul belgian Wieze, care a încetat imediat exportul de produse după ce a fost găsită bacteria periculoasă, a anunțat firma astăzi, 30 iunie 2002.

Fabrica produce ciocolată lichidă în loturi angro pentru 73 de clienți, precum Hershey, Mondelez, Unilever și  Nestle.

Care este situația infectărilor cu Salmonella în rândul consumatorilor

Până  acum nu s-au raportat niciun consumator de ciocolată infectat cu salmonella, care provoacă salmoneloză, o boală care se manifestă prin diaree și febră.

Fabrica de ciocolată a identificat lecitina, un emulgator folosit în mod obișnuit la fabricarea ciocolatei, ca sursă de contaminare.

Purtătorul de cuvânt, Korneel Warlop a declarat că „Toate produsele fabricate de la test au fost blocate”.

În prezent, Barry Callebaut contactează toți clienții care ar fi putut primi produse contaminate. Producția de ciocolată din Wieze rămâne suspendată până la noi ordine.

Majoritatea produselor descoperite a fi contaminate sunt încă pe site, iar compania nu vinde produse direct consumatorilor, așa că nu există niciun motiv să credem că mărfurile contaminate au ajuns încă pe rafturile magazinelor.

Ce măsuri a luat firma

Dar firma și-a contactat toți clienții și le-a cerut să nu trimită niciun produs pe care l-au făcut cu ciocolată făcută din data de 25 iunie 2022.

În acest context, firma a declarat: „Siguranța alimentară este de cea mai mare importanță pentru Barry Callebaut și această contaminare este destul de excepțională. Avem o carte și proceduri bine definite pentru siguranța alimentară”.

Ce au declarat autoritățile în domeniu

Agenția belgiană pentru siguranța alimentelor AFSCA a fost informată, iar un purtător de cuvânt a declarat că a deschis o anchetă, potrivit dailymail.co.uk

De asemenea, un purtător de cuvânt al AFSCA a spus că anchetatorii vor „strânge toate informațiile pentru a urmări contaminarea”.

Câteva informații despre fabrica Barry Callebaut

Compania este numărul unu mondial în sector, vânzările sale anuale s-au ridicat la 2,2 milioane de tone în anul financiar 2020-2021.

Pe parcursul anului financiar 2021, grupul, care are sediul central în Zurich, a generat un profit net de 384,5 milioane de franci elvețieni (402 milioane de dolari) pentru o cifră de afaceri de 7,2 miliarde de franci.

În prezent, grupul are peste 13.000 de angajați și  peste 60 de locuri de producție în întreaga lume.