Lifestyle

O descoperire arheologică neobișnuită a trebuit să fie reîngropată. Motivul e uimitor

O descoperire arheologică neobișnuită a trebuit să fie reîngropată. Motivul e uimitor
sciencealert.com

Cercetătorii din Mexic au trebuit să reîngroape un monument arheologic neobișnuit, găsit la periferia orașului Mexico.

Este vorba despre un tunel construit cu secole în urmă ca parte a Albarradon de Ecatepec: un sistem de control al inundațiilor de diguri și căi navigabile, construit pentru a proteja orașul istoric Tenochtitlan de creșterea apelor.

Considerată pe scară largă drept capitala Imperiului Aztec, Tenochtitlan a prezentat numeroase sisteme de baraje pentru a preveni inundațiile din cauza ploilor torenţiale, dar spaniolii nu au reușit la început să aprecieze ingeniozitatea acestei infrastructuri indigene, distrugând multe dintre construcțiile prehispanice.

Cu toate acestea, după ce numeroase inundații au lovit orașul colonial timpuriu din Mexico, Albarradón de Ecatepec, alte sisteme de control al inundațiilor au fost construite sau reparate la începutul anilor 1600.

Câteva secole mai târziu, arheologii de la Institutul Național de Antropologie și Istorie (INAH) au descoperit o astfel de caracteristică în Albarradón de Ecatepec, găsind în anul 2019 un tunel care a păstrat o sinteză unică a culturilor care l-au creat.

FOTO sciencealert.com

Această mică poartă-tunnel măsura doar 8,4 metri lungime, reprezentând doar o mică parte din colosalul monument Albarradón de Ecatepec, care s-a extins în total pe 4 kilometri (2,5 mile), construit de mii de muncitori indigeni.

Au fost identificate mai multe glife prehispanice

Cu toate acestea, descoperirea a fost una importantă (și neobișnuită) întrucât cercetătorii au găsit mai multe glife prehispanice afișate în structură.

În total, au fost descoperite 11 simboluri, printre care:

  • reprezentări ale unui scut de război,
  • un cap al unei păsări de pradă,
  • picături de ploaie.

FOTO sciencealert.com

Potrivit cercetătorilor, simbolurile ar fi fost construite în tunel de către rezidenți non-hispanici din orașele Ecatepec și Chiconautla, care au ajutat la construirea Albarradón de Ecatepec.

În timp ce digul prezenta iconografie prehispanică, arhitectura sa generală sugera că spaniolii erau responsabili de design.

În anul 2019, cercetătorii au precizat:

  • „Un obiectiv al proiectului nostru a fost să cunoaștem sistemul de construcție al drumului, ceea ce ne-a permis să dovedim că acesta nu are metode prehispanice, ci mai degrabă arcade semicirculare și doveli de andezit, mortare de var și nisip, precum și un planșeu pe partea superioară, cu linii magistrale de piatră și de șold”.
  • „Totul este influența romană și spaniolă”

Descoperirea trebuia să fie prezentată publicului în cadrul unei expoziții

Această descoperire trebuia să fie făcută publică în cadrul unei expoziții, astfel încât oamenii să poată vizita și inspecta această fuziune neobișnuită, veche de secole, a elementelor culturale aztece și spaniole. Din păcate, această expoziție nu s-a realizat întrucât, în 2021, cercetătorii de la INAH au anunțat că, din cauza lipsei de fonduri pentru a construi în mod corespunzător expoziția și a proteja structura remarcabilă, secțiunea tunelului va trebui să fie acoperită încă o dată – reîngropată, astfel încât să nu fie deteriorată, vandalizată sau jefuită.

Potrivit cercetătorilor, decizia s-a datorat în mare parte impactului economic al crizei COVID-19 din Mexic .

Pentru a proteja glifele, cercetătorii au spus că vor construi o zidărie specială, scrie sciencealert.com.