Guvernul ia în calcul renunțarea la compensarea prețului carburanților care însemna o reducere de 50 de bani/litru pentru consumatori, spun surse guvernamentale.
Guvernul vrea să renunțe la compensarea prețului carburanților. O decizie majoră va fi luată după vizita premierului în Coreea de Sud
Facilitatea se acordă, potrivit legislației, până pe 31 decembrie 2022 și Guvernul ar trebui să prelungească măsura prin OUG ca să se aplice și anul viitor. Sursele citate spun că o decizie finala va fi luată la guvernare după vizita premierului în Coreea de Sud, însă în acest moment balanța înclină spre a opri acordarea compensației. Prim-ministrul Nicolae Ciucă se va întoarce în țară pe 23 decembrie.
„Se va mai acorda compensarea la nevoie”, au adăugat sursele citate. Compensarea ar putea fi astfel reluată, dacă prețurile la pompă revin la nivelurile ridicate care au justificat introducerea actualei măsuri.
„Operatorii economici care comercializează benzină și motorină către clienții finali – persoane fizice și juridice, precum și către operatorii economici autorizați care achiziționează carburanții din depozite și/sau stații de distribuție pentru consumul propriu sau pentru revânzare, și care acordă o reducere de preț de 0.5 lei/ litru, inclusiv TVA, la prețul de vânzare, beneficiază de la bugetul de stat de o compensare de 0.25 lei/litru, inclusiv TVA, aferentă reducerii acordate”, se arată în textul Ordonanței de Urgență în vigoare în acest moment.
Despre această compensare a vorbit la începutul lunii decembrie şi ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.
„Acum vedeţi că preţul este în scădere deşi a intervenit embargoul asupra petrolului rusesc. Vreau să văd cum se manifestă acest preţ din perspectiva tuturor pieţelor care au futures pe petrol, dar şi pe ceea ce înseamnă produsele finale: benzină şi motorină, pentru a nu avea un efect toxic în piaţă. De ce zic efect toxic? Adică să nu crească costurile pentru companii. Dacă mie mi se menţine preţul aşa cum este, este o abordare.
Dacă în schimb există semnale că undeva spre ianuarie, spre final, atunci vom avea în analiza asta, vom lua o decizie. Dar nu pot să vă spun în momentul ăsta pentru că e bine să avem toate datele pe masă. Scopul este ca deducerea fiscală să ajungă la cei care vând combustibil. Scopul este ca dumneavoastră şi cu mine şi cu orice cetăţean şi orice companie din România să poată să aibă un cost la pompă pe care să îl poată suporta”, a declarat ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.