O companie aeriană a salvat unul dintre avioanele sale blocate în Ucraina într-o misiune de evadare îndrăzneață care a implicat zborul la altitudine joasă și oprirea transponderului, potrivit datelor.
O companie aeriană și-a salvat 1 din cele 4 avioane Airbus blocate în Ucraina, într-o îndrăzneață misiune sub acoperire
Compania Wizz Air, cu sediul la Budapesta, a repatriat unul dintre cele patru avioane Airbus care au rămas blocate în țară de când Rusia a invadat Ucraina la sfârșitul lunii februarie.
Datele de pe Flightradar24 au arătat că Airbus A320 a zburat marți de la Lviv, din vestul Ucrainei, la Katowice, în Polonia. Avionul zbura la 3.000 de metri când a reapărut în cele din urmă pe radar, când a intrat în spațiul aerian polonez, după ce figura ca și cum și-ar fi dezactivat sistemul de urmărire.
Spațiul aerian al Ucrainei a fost în mare parte închis pentru avioanele de pasageri de la invazia Rusiei, la fel ca și o serie de aeroporturi, lăsând patru avioane Wizz Air blocate timp de aproape șapte luni.
Este posibil ca zborul la o altitudine joasă să fi ajutat avionul să evite detectarea radarului și a rachetelor antiaeriene precum HIMARS.
Un purtător de cuvânt al companiei aeriene a declarat pentru Insider: „Wizz Air confirmă că, în urma unei evaluări aprofundate a riscurilor și a unei pregătiri minuțioase, singura sa aeronavă cu baza în Lviv a plecat de pe Aeroportul Internațional Danylo Halytskyi și a aterizat cu succes în Katowice pe 13 septembrie 2022”.
Misiunea de salvare marchează primul pas în planurile Wizz de a-și salva avioanele. Compania aeriană nu a comentat planurile de eliberare a celorlalte trei avioane Airbus care sunt încă blocate la Kiev.
Wizz Air este una dintre mai multe companii aeriene și companii de leasing ale căror avioane rămân blocate în Ucraina și Rusia.
Compania aeriană și-a exprimat de mult timp dorința de a începe să zboare din nou atât către orașele din Ucraina, cât și către cele din Rusia. În martie, a oferit 100.000 de bilete gratuite ucrainenilor stabiliți în țările vecine.
Luna trecută, compania aeriană a declarat pentru Gulf News că plănuia să revină în Rusia cu o rută Abu Dhabi-Moscova în octombrie, înainte de a da înapoi, invocând „limitări ale lanțului de aprovizionare din industrie”, menționează Business Insider.