O infecție necunoscută a ucis peste 50 de cimpanzei într-o rezervaţie din Sierra Leone.
Medicii infecționiști de la Universitatea din Wisconsin, Madisonm SUA au întrat în alertă, deoarece, împotriva acestui virus necunoscut nu există tratament, mortalitatea fiind de 100%.
Virusul ucide rapid în câteva ore
Peste 50 de cimpanzei au murit într-o rezervaţie din Sierra Leone între anii 2005 şi 2018 din cauza unei infecţii 100% fatale, a cărei cauză nu era cunoscută, însă o echipă de cercetători a anunţat că ar fi depistat vinovatul.
Ecologul-infecţionist Tony Goldberg a fost uimit în 2016 când a aflat că o infecţie misterioasă ucide rapid cimpanzeii dintr-o rezervaţie luxuriantă situată în pădurea tropicală din Sierra Leone.
„Nu era subtil – cimpanzeii se clătinau şi se poticneau, vomitau şi aveau diaree”, îşi aminteşte Goldberg de la Universitatea din Wisconsin, Madison.
„Uneori se duceau la culcare sănătoşi şi dimineaţa erau morţi”, a adăugat el.
Medicii au depus toate eforturile pentru a salva bietele aniumale, dar muinca lor a fost în zadar.
Chiar şi atunci când medicii veterinari le administrau antibiotice şi lichide, îi înveleau în pături calde şi îi izolau în incinte mai mici în încercarea de a limita răspândirea infecţiei, ei mureau. Cel puţin 53 de exemplare au pierit în sanctuarul pentru cimpanzei Tacugama între anii 2005 şi 2018.
Descoperirea care îngrijorează oamenii de știință
După ce au studiat probele de ţesut şi de ADN prelevate de la cimpanzei din rezervaţie, Goldberg şi colegii săi au identificat potenţialul vinovat. Potrivit constatărilor lor, publicate miercuri în Nature Communications, o nouă specie de bacterie în formă de trifoi a fost depistată în probe de ţesut de la 13 cimpanzei care au murit, dar nu şi în probe de la 14 cimpanzei sănătoşi.
Deocamdată, nu au fost înregistrate victime în rândul oamenilor, dar specialiștii în domeniu cred că transferul de la maimuțe la om se poate realiza.
Ruda cea mai apropiată a acestei bacterii este Sarcina ventriculi, o cauză rară a bolilor gastrointestinale care infectează oamenii, precum şi bovinele, pisicile şi caii.
Virusul necunoscut poate trece la oameni
Deşi cercetătorii îşi fac griji în legătură cu orice nouă afecţiune care ar putea face trecerea între maimuţe şi oameni, principala lor preocupare este că se va răspândi la cimpanzeii din alte rezervaţii şi în sălbăticie.
Veterinarii din refugiul Tacugama pun deja în aplicare noile descoperiri. Ei tratează un cimpanzeu bolnav cu medicamente antiacide, anticonvulsive şi antibiotice – tratamentul similar celui utilizat la oameni – în speranţa de a-i salva viaţa.
Între timp, alţi cercetători intenţionează să testeze cimpanzei din alte rezervaţii pentru o posibilă detectare a infecţiei.