Pentru prima dată după 11 ani, la 30 mai, directorul Agenției Centrale de Informații (CIA), William Burns, s-a aflat în vizită la Atena, capitala Greciei, efectuând apoi şi o vizită secretă la Alexandroupolis.
Alexandroupolis, care este situat la o distanţă de 50 km de Turcia, a devenit în ultima perioadă una dintre cele mai importante porturi logistice ale SUA, informează presa turcă.
Ce zic grecii
Conform presei greceşti, Burns, după ce a participat la Atena la o serie de întâlniri cu oficiali din cadrul serviciilor secrete şi ambasadori, a plecat la Evros, în apropierea Alexandroupolisului.
Site-ul grecesc de ştiri „Evros-news” menţionează că Burns a plecat singur de la Atena, fiind însoţit doar de câţiva agenţi. În ştire se mai spune: „Despre această vizită nu au fost informaţi nici oficialii locali ai Serviciului Secret din Grecia (EYP) şi nici poliţia greacă.”
Nu este cunoscut scopul vizitei
De asemenea, Burns, care a vizitat portul Alexandroupolis, ar fi vizitat şi oraşele Feres şi Peplos, situate în apropierea râului Mariţa.
Şi pentru că nici Serviciul Secret Naţional al Geciei şi nici poliţia nu au fost informate, aşa cum se susţine, nu se ştie nici cu cine s-a întâlnit şi nici care a fost scopul vizitei.
A trecut pe acolo și ambasadorul român
Însă la o zi după vizita lui Burns, ambasadorul SUA la Atena, George J.Tsunis, a vizitat portul Alexandroupolis împreună cu ambasadorii din Ucraina, Bulgaria, România şi Republica Moldova.
În declaraţia sa, Tsunis a afirmat că Grecia joacă un rol-cheie în ecuaţia energetică din Balcani şi Mediterana de Est şi a subliniat importanţa Unităţii plutitoare de stocare și regazeificare (FSRU) de la Alexandroupolis.
De asemenea, Tsunis a menţionat că Alexandroupolis este un centru care oferă securitate şi stabilitate nu numai pentru Grecia, dar şi pentru celelalte ţări din regiune şi a adăugat: „Toată lumea acceptă că Alexandroupolis este important nu numai pentru că este un centru energetic şi comercial, ci şi pentru că este un centru logistic al NATO.”
New York Times: SUA au devenit un depozit de armament
SUA, care odată cu izbucnirea crizei din Mediterana de Est, în 2020, s-au situat lângă Grecia, au transformat în noi baze militare mai întâi Souda, în sud, şi apoi Alexandroupolis în Egeea de Nord. Până acum câţiva ani, portul Alexandroupolis nu era folosit, dar a devenit un punct spre care se întorc toate privirile pentru că aici acostează navele care transportă tancuri si vehicule blindate din SUA.
Iar cantitatea de echipamente militare descărcate de pe nave a crescut de 14 ori în 2021 în comparaţie cu anul anterior, ajungând la 3.100 de „bucăţi”. Pentagonul foloseşte termenul „bucăţi” pentru orice fel de echipement, de la tancuri şi până la muniţie.
În luna august a anului trecut, cotidianul american New York Times publica un articol cu titlul „Alexandroupolis a devenit ‘depozitul de armament’ al SUA”. New York Times subliniază că agitaţia în portul pustiu cu câţiva ani în urmă s-a intensificat în urma atacării Ucrainei de către Rusia şi continuă: „Acest lucru ne arată cum reconfigurează războiul din Ucraina relaţiile economice şi diplomatice din Europa.”
Conform articolului din New York Times, care consideră Alexandroupolis un „neaşteptat punct geopolitic”, atunci când navele care transportă tancuri şi camioane acostează în port, în regiune apare o criză de ouă şi ţigări.
Atât Rusia, cât şi Turcia au reacţionat faţă de concentrarea de echiplament militar de către Statele Unite la Alexandroupolis, mai scrie New York Times, şi că Ankara consideră ca fiind o „potenţială ameninţare” apropierea dintre Atena şi Washington: „Teama de Turcia şi solidaritatea cu Ucraina a apropiat Atena de Washington, care a acordat SUA permisiune militară extinsă pentru a ajunge în diverse locuri”.
Departamentul Apărării al SUA, Pentagonul, a început construcţiile în port pentru a putea transporta şi mai multă încărcătură.
Evoluţiile geopolitice au determinat pasul înapoi
Odată cu declanşarea războiului din Ucraina, Alexandroupolis, situat în nordul Greciei şi în apropierea graniţei cu Turcia şi Bulgaria, a devenit o rută alternativă pentru livrările în Europa de Est, prin România şi Bulgaria.
Anul trecut s-a anunţat că portul care are o importanţă strategică va fi privatizat, însă puterea de la Atena a renunţat la această decizie. Prim-ministrul Kiryakos Mitsotakis a precizat că portul Alexandroupolis este valoros şi nu se poate renunţa la el şi că trebuie să rămână în proprietatea statului.
Nave fără încărcatură acostează în port
La începutul lunii august 2022, a acostat în port nava USNS MENDONCA, aparţinând SUA, o navă cu o lungime de 290 m, fiind cea mai mare navă care acostase până atunci la Alexandroupolis.
Diferenţa dintre USNS MENDONCA şi celelalte nave care acostaseră anterior era că această navă nu avea nicio încărcătură. Nava logistică de 35 de mii de tone din flota americană a fost încărcată cu echipamente şi vehicule din Balcani şi Europa de Est care urmau să fie transportate înapoi în SUA.
Şi Menendez a vizitat Alexandroupolis
După o perioadă de timp de la plecarea navei americane USNS MENDONCA, un oaspete surpriză s-a aflat în Alexandroupolis, situat în Tracia de Vest. Cunoscut pentru opoziţia sa faţă de Turcia, care-şi pune semnătură pe orice iniţiativă şi proiect, preşedintele Comisiei pentru Relaţii Externe din Senatul SUA, Bob Menedez, a vizitat portul Alexandroupolis.
Conducerea portului a postat fotografii din timpul vizitei „neoficiale”, iar presa greacă a scris că Bob Menendez a vizitat şi insula Spetses din Marea Egee.
În zilele în care avea loc vizita, presa greacă titra „Alexandroupolis a întins nervii Turciei” şi scria că la Giannouli, situat la o distanţă de 20 km de graniţa turco-greacă, vor fi instalaţi militari NATO.
Presa locală considera că Giannouli este „cea mai mai apropiată bază militară NATO de Turcia” şi adăuga că la Alexandroupolis se află câte un consultant militar din fiecare ţară membră NATO, în afara Turciei.
„Souda Nordului”
Iar şeful Statului Major al Greciei, Konstantinos Floros, a botezat Giannouli „Souda Nordului”. Baza militară Souda de pe insula Creta, situată în punctul cel mai sudic al Greciei, s-a transformat în bază militară al SUA în urma tensiunilor din Mediterana de Est, care s-au amplificat în anul 2020. Washington a trimis la Souda portavioane, iar secretarul apărării al SUA din acea perioadă, Mike Pompeo, a vizitat baza militară împreună cu prim-ministrul Greciei, Kiryakos Mitsotakis. (www.milliyet.com.tr)