La prima vedere, biserica mică şi albă din satul Almaş Sălişte pare un loc unde Dumnezeu a coborât pe pământ. Dar orice credincios care va trece pragul sfântului locaș, vechi de mai mult de două secole se va cutremura și se va înfricoșa când va vedea picturi cu oameni torturați de diavoli.
Nici până în ziua de astăzi nu se știe cine a zugrăvit aceste icoane și în ce scop, însă localnicii sunt de părere că ar fi făcute pentru ca oamenilor să le fie frică de judecata de apoi, să nu mai păcătuiască și să urmeze calea cea dreaptă, pentru a fi cât mai plăcuți Domnului.
Și oamenii și ființele supranaturale sunt reprezentați goi
Un alt lucru neînțeles de multă lume este faptul că atât oamenii cât și ființele supranaturale sunt pictați goi. Tulburătoare este scena care reprezintă o femeie mușcată de șerpi de sâni, ce reprezintă de fapt „muierea care nu face prunci”, ca și cea în care femei și bărbați dezbrăcați, sunt legați și târâți de diavoli. Sau o altă scenă în care „omului care păcătuieşte pentru că doarme duminică dimineaţa” i-a fost dat un coşciug, în care să fie chinuit de draci.
Pictorul s-a inspirat din realitatea sătească
„Pictura interioară, executată în 1819 de un autor anonim, se remarcă prin prospeţime, vigoare şi har narativ. În scena Judecăţii de Apoi, pictorul s-a inspirat din realitatea sătească, numind personajele zugrăvite cu porecle şi nume locale. Pictura constituie, în studiul artei moderne din Transilvania, o lucrare de referinţă dintre cele mai importante”, sunt informaţi cei care ajung la biserica din Almaş Sălişte, prin pancarta din curtea monumentului istoric.
O transpunere iconografică a învățăturii Sfintei Scripturi
Potrivit preotului Gabriel Miricescu, credincioșii nu au de ce să teme pentru că aceste picturi nu fac decât să vorbească despre cum va fi răsplătită fiecare persoană în funcție de faptele pe care le-a făcut cât a stat pe pământ. „Este până la urmă o transpunere iconografică a învățăturii Sfintei Scripturi despre viața veșnică și cea de-a două venire a mântuitorului Iisus Hristos.
Respectiv cu răsplătirea fiecărui om care a trăit pe pământ în funcție de faptele pe care le-a săvârșit”, a afirmat părintele. Picturi asemănătoare se mai găsesc şi în alte două biserici vechi din Hunedoara, dar şi în Maramureş şi Satu Mare.