O baterie ingenioasă a fost dezvoltată de o echipă de la Institutul de Energie Solară și de la Universitatea Politehnică din Madrid. Aceasta a primit titlul de Invenția europeană a anului.
O baterie ingenioasă care economisește excesul de energie a câștigat titlul de Invenția europeană a anului
Potrivit site-ului de știri El Espanol, marți, 29 noiembrie 2022, grupul a primit premiul din partea Uniunii Europene pentru că a găsit o modalitate mai eficientă și mai eficientă din punct de vedere energetic de a stoca energia solară și eoliană.
Energiile regenerabile au făcut pași uriași în ultimii ani, însă utilizarea lor a rămas până acum limitată, având în vedere întrebarea ce se face cu surplusul de energie produsă.
În prezent, instalațiile mai mici folosesc baterii voltaice, dar acestea sunt scumpe și pot ocupa o cantitate semnificativă de spațiu, ceea ce înseamnă că nu sunt utile în toate situațiile. În plus, acestea nu reprezintă cel mai eficient mod de stocare a energiei electrice generate.
Având în vedere că mai mult de 40% din energia Spaniei este produsă în prezent prin intermediul surselor regenerabile, mulți experți au căutat alternative viabile.
În ajutor vine proiectul Amadeus al grupului, care stochează energie termos fotovoltaică în loc de energie electrică.
Alejandro Datas, care a vorbit cu El Espanol, a comparat sistemul cu stocarea „soarelui într-o cutie”, numele provenind de la un film despre un om de știință care încearcă să facă exact acest lucru.
El a spus că căldura este cea mai ieftină modalitate de a stoca energie, iar în condițiile în care sursele regenerabile produc din ce în ce mai multă energie, dar nu neapărat atunci când este nevoie de ea, aceasta trebuie stocată în cantități mai mari și pentru mai mult timp.
„De aceea, stocarea energiei sub formă de căldură are sens. Iar cu aceste tehnologii putem trece de la 400 de euro pentru fiecare kW/h stocat în baterii de litiu, la 10 euro sau chiar mai puțin prin stocarea sub formă de căldură.”
Pentru a face acest lucru în mod eficient, trebuie să stocheze căldura la temperaturi foarte ridicate, de peste 1.000 de grade Celsius. În acest scop, se utilizează siliciu, care nu numai că este foarte capabil să stocheze energie, dar se și topește la aceste temperaturi ridicate. Temperaturile ridicate permit stocarea foarte densă a energiei.
Bateria ingenioasă care economisește excesul de energie sub formă de căldură este departe de a fi produsă în masă, dar grupul a ajuns deja la 15 angajați, care lucrează acum intens la multiplicarea proiectului premiat.