Un medicament pe care toată lumea în folosește ar putea să fie benefic în tratarea pacienților bolnavi de cancer de sân. O echipă de experți din Marea Britanie vor da verdictul final.
Aspirina, sau acidul acetilsalicilic, este un medicament antiinflamator non-steroidian din familia salicilaților, folosit în general ca un analgezic minor, ca antipiretic, sau ca antiinflamator. În plus, aspirina în doze mici are un efect antiagregant și este folosit pe termen lung ca să diminueze riscul de infarct.
Mai mult, acest medicament ar putea ajuta în lupta împotriva formelor agresive de cancer de sân stimulând răspunsul la tratament al tumorilor rezistente, susţin medicii britanici, potrivit BBC.
Studiile pe animale au avut deja rezultate încurajatoare. O echipă de cercetători din cadrul Christie NHS Foundation Trust, din Manchester, demarează un studiu clinic la care participă paciente diagnosticate cu cancer la sân triplu-negativ. Aceștia spun că impulsul este oferit mai degrabă de proprietăţile antiinflamatorii ale aspirinei decât de efectul său analgezic.
Aspirina ar putea contribui la prevenirea şi a altor tipuri de cancer
Există dovezi potrivit cărora aspirina ar putea contribui la prevenirea şi a altor tipuri de cancer, precum şi la reducerea riscului răspândirii în organism.
Circa 8.000 de femei sunt diagnosticate cu cancer de sân triplu-negativ în Marea Britanie în fiecare an – un tip de cancer mai rar, dar deseori mai agresiv, care afectează în mod disproporţionat femei tinere şi de culoare.
Aceste tumori nu au receptorii pe care îi au alte forme de cancer la sân, ceea ce înseamnă că anumite medicamente, cum ar fi herceptinul, nu vor avea efect. Cu toate acestea, alte medicamente şi tratamente se pot dovedi eficiente.
În cadrul studiului, o parte dintre pacienţi vor primi aspirină precum şi medicamentul avelumab, folosit în imunoterapie, înainte de a o suferi intervenţia chirurgicală şi chemoterapie.
Dacă studiul va avea succes, ar putea urma teste clinice ulterioare cu aspirină şi avelumab în cazul cancerului de sân triplu-negativ incurabil cu metastaze, când celulele canceroase care au apărut la nivelul sânului se răspândesc la alte organe din corp.
Cercetătoarea Rebecca Lee, colaboratoare în cadrul proiectului, a precizat că aspirina poate face ca anumite tipuri de imunoterapie să fie mai eficiente împiedicând cancerul să producă substanţe care slăbesc sistemul imunitar.
„Credem că aspirina poate reduce inflamaţia astfel încât sistemul imunitar să-şi poată realiza misiunea de a distruge celulele conceroase’”, a spus ea, informează Agerpres.