Așa cum este tradiția, peste tot în lume, la o zi festivă, rudele sau prietenii se reunesc în jurul unei mese pline de bunătăți.
Românii sunt recunoscuți pentru bucatele apetisante care se pregătesc pentru mesele de Crăciun și Revelion.
Cum au mai rămas puține zile până la sărbătoarea Nașterii Domnului, nutriționistul Mihaela Bilic a făcut o serie de recomandări din seria „cum combinăm isteț alimentele”.
Regulile nutriției
„Cereale cu leguminoase. Din seria cum combinăm isteț̦ alimentele, vă spun despre proteinele vegetale – prezente în cereale (grâu, paste făinoase, orez, porumb), în leguminoase (fasole boabe, mazăre, linte, soia, năut) și în oleaginoase (alune, fistic, migdale semințe).
Spre deosebire de proteinele de origine animală (din carne, pește, ouă, brânză) care sunt complete, proteinele vegetale sunt incomplete – le lipsesc unul sau mai mulți dintre cei 8 aminoacizi esențiali.
Se numesc „esențiali” pentru că nu pot fi produși de organism și trebuie aduși prin alimentație (valină, leucină, izoleucină, triptofanul, fenilalanină, metionină, lizină și treonină).
Cerealele sunt sărace în lizină, iar leguminoasele în metionină. În cazul vegetarienilor, se recomandă combinarea cerealelor cu leguminoase în cadrul aceleași mese, astfel încât să fie acoperit tot spectrul de aminoacizi.
Preparate precum paste cu fasole și/sau mazăre (tradiție în Italia) orez cu năut sau linte (tradiție libaneză), fasole boabe cu porumb (tradiție în Mexic) sunt exemple de asocieri după regulile nutriției!
Așa că, dacă țineți post e corect și chiar recomandat, să mâncați iahnie de fasole cu pâine, mazăre cu mărar… și cu pâine, humus… tot cu pâine”, a scris Mihaela Bilic pe contul de Instagram.
„Cât despre siluetă, Dumnezeu cu mila! Încă o dovadă că sănătos e una și de slăbit e alta!”, a conchis Mihaela Bilic.