Actual

Numirea lui Iohannis în fruntea NATO, comentată de Mircea Geoană, secretarul general adjunct al Organizaţiei Nord Atlantice

Numirea lui Iohannis în fruntea NATO, comentată de Mircea Geoană, secretarul general adjunct al Organizaţiei Nord Atlantice
FOTO: evenimentul zilei

Secretarul General Stoltenberg este cel care îl va propune pe succesorul său.  În acest moment, domnia sa se bucură de un respect, de o notorietate, de o experiență la vârf în NATO care sunt absolut excepționale, spune adjunctul său, Mircea Geoană, care întrebat ce şanse are Klaus Iohannis să ocupe o funcţie în NATO, acesta a precizat că din câte ştie, încă nu au început discuţiile cu privire la succesiunea la conducerea NATO.

Numirea lui Iohannis în fruntea NATO, comentată de Mircea Geoană

Secretarul General al NATO a fost și este un secretar general de mare succes. Liderii Alianței, la summitul NATO din martie, i-au solicitat să mai stea la conducerea în NATO cel puțin încă un an, a declarat Mircea Geoană.

Aflat într-o vizită de lucru în România, secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană a afirmat că nu au început discuţii cu privire la succesiunea la conducerea NATO.

„Din câte ştiu eu, discuţii cu privire la succesiunea la conducerea NATO încă nu au început. Dar, încă o dată, deciziile cu privire la NATO sunt luate de către statele aliate şi, în momentul potrivit, aliaţii vor lua o decizie cu privire la viitorul secretar general când acest post va deveni liber şi acest moment îl vom vedea în perioada următoare”, a afirmat Geoană.

Președintele Klaus Iohannis nu a respins ideea unei eventuale propuneri pentru a ocupa funcția de secretar general al NATO.

„Nu vă pot răspunde la întrebare, fără să fac o precizare conceptuală: ce e secretarul general al Alianței. Cu scuzele mele anticipate că ar suna ca o lecție”, a declarat Iohannis în cursul lunii iunie.

La începutul acestui an, preşedintele Klaus Iohannis a fost menţionat de DPA printre posibilii candidaţi la funcţia de secretar general al NATO.

De unde trebuie să vină Secretarul General al NATO şi ce trebuie să facă acesta

Secretarul general NATO este angajatul cu cea mai mare responsabilitate din structura civilă a Alianței. El răspunde de lucrările Consiliului Nord-Atlantic, în format permanent, la nivelul ministerial și la nivelul șefilor de state și de guverne. Pentru asta, SG NATO este asistat de un Secretariat, care populează Cartierul General NATO, de la Bruxelles, alături de Statul Major Militar Internațional.

Așa că secretarul general NATO este angajat pe funcție, de toți aliații, prin consens, pentru că doar așa va putea persoana respectivă să își îndeplinească misiunea.

Cum se face asta, ca procedură? Este treaba actualului secretar general al NATO de a căuta un succesor, de a obține consensul tuturor aliaților pentru acela și de a formaliza numirea sa, într-o procedură de decizie consensuală, în Consiliul Nord-Atlantic.

Desigur, actualul secretar general nu e de capul lui. Nu poate veni cu ce nume îi trece lui prin minte. Nici nu poate promova vreo pilă. Dar nici nu poate veni cu un nume nou, necunoscut în NATO.

De aceea, primul pas în procedură este ca secretarul general să afle cam ce cred aliații că ar trebui să știe și să poată face viitorul secretar general. În contextul situației de securitate, cea din Concepția strategică recent adoptată. Adică, s-ar face un fel de meniu de cerințe. Între care se află și cele despre cât de intim știe candidatul cum funcționează Consiliul Nord-Atlantic, care sunt problemele strategice pe care le are de rezolvat Alianța și cât de credibil este candidatul, în fiecare dintre cele 30 de capitale aliate.

În urma acestui proces informal, secretarul general poate veni cu câteva nume, pe care să le discute, tot informal, cu aliații. E firesc ca cei avuți în vedere să fie întrebați dacă ar fi de acord să candideze pentru funcția de secretar general și doar cei care zic da să fie discutați, informal, între aliați.