Numărul de decese cauzate de explozia din Beirut este alarmantă. Salvatorii caută în continuare posibili supraviețuitori ai exploziilor de săptămâna trecută. Din nefericire, bilanțul victimelor a crescut. Până acum sunt aproape 200 de morți și 6.000 de răniți, potrivit RRA.
Mâine se împlinește o săptămână de la deflagrația devastatoare care a lăsat fără locuințe sute de mii de oameni la Beirut, care trăiesc în case avariate fără ferestre sau uși. Într-un amplu reportaj, jurnaliștii France Presse prezintă clădiri în ruină, unele dintre ele muzee, edificii istorice, sunt adevărate bijuterii ale arhitecturii care amintesc de trecutul glorios al patriei fenicienilor, cultură ce a înflorit între anii 3.000 și 500 înainte de Hristos, dar și de perioada Imperiului Roman și din anii 1920-1943, când Libanul a fost sub jurisdicția Franței.
Autoritățile vorbesc de pagube de miliarde de dolari, iar un pas înainte a fost făcut după videoconferința donatorilor, găzduită de Franța, care a strâns un ajutor de urgență de aproape 253 de milioane de euro. Liderii lumii au insistat ca sumele să ajungă direct la populație și să fie investite în sănătate, alimentație, reabilitare a școlilor și a locuințelor distruse de suflul exploziilor.
Guvernul libanez trebuie, în schimb, să implementeze reforme profunde. Exploziile de săptămâna trecută au fost comparate cu un cutremur de 3,3 pe scara Richter şi au fost resimțite chiar și în Cipru. Ele au scos la iveală nemulțumirea populației care a protestat în ultimele zile față de incompetența și corupția autorităților. Trei miniștri au demisionat, iar ciocnirile între forțele de ordine și manifestanți au fost violente.
