Actual

Număr record de copii ajunși la Spitalul Grigore Alexandrescu! Principalele probleme care afectează sănătatea

Număr record de copii ajunși la Spitalul Grigore Alexandrescu! Principalele probleme care afectează sănătatea

Diferențele de temperatură din această perioadă au dat startul la numeroase cazuri de gripă și viroză în rândul copiilor. Sfaturile oferite de dr. Raluca Alexandru, purtător de cuvânt al Spitalului de copii „Grigore Alexandrescu”, din Capitală, sunt de urmat.

Medicul de familie trebuie informat imediat ce apar primele simptome de răceală și gripă!

Tot mai mulți români decid să acționeze pe cont propriu în momentul în care se confruntă cu o problemă de sănătate, decizie intens contestată de către medici. În aceste zile, Spitalul „Grigore Alexandrescu” se confruntă cu un număr ridicat de pacienți, din cauza virozelor respiratorii:

„La Unitatea de Primiri Urgenţe vin peste 300 de cazuri pe zi, chiar 350 într-o singură gardă, din care aproape 200 sunt cazuri pediatrice, în general viroze respiratorii, viroze digestive, avem gripă, rotavirus, şi bineînţeles covidul, care nu a dispărut. Majoritatea copiilor nu sunt vaccinaţi împotriva gripei, cei care fac simptomatologie şi care se internează nu sunt vaccinaţi.  Cazurile de COVID au scăzut, pe primul loc acum la copii este gripa urmată de enteroviroze”, a declarat purtătorul de cuvânt al Spitalului de copii.

Motivele principale pentru care copiii ajung să fie internați în spital sunt pneumoniile și deshidratările, simptomele acestora fiind ignorate până în ultimul moment:

„Avem saloane speciale de gripă, saloane speciale de enteroviroze, acestea sunt predominante. La gripă pot apărea pneumoniile, iar în cazul rotavirusului sunt aceste deshidratări, o stare generală alterată şi este nevoie de perfuzii şi tratament injectabil”, a spus Dr. Alexandru.

Numărul ridicat de astfel de cazuri a fost adus în discuție încă de ieri pe site-ul infoactual.ro, după ce s-a constat o creștere a prețurilor pentru principalele medicamente recomandate copiilor care se luptă cu virozele și gripa. Spre exemplu, siropul Prospan care costa aproximativ 20 de lei în majoritatea farmaciilor din capitală, a ajuns acum să fie cumpărat cu suma de 77 de lei! Chiar dacă ne confruntăm în această perioadă cu o creștere a prețurilor la majoritatea produselor, o astfel de scumpire nu poate fi justificată într-un termen atât de scurt.

Până pe data de 27 martie s-au vaccinat antigripal aproximativ 1, 5 milioane de români cu ser asigurat de stat. Ministerul Sănătăţii a achiziţionat deocamdată pentru imunizarea gratuită a populaţiei 2 milioane de doze de vaccin gripal.