Un număr de 33 de achitări au fost date într-un dosar trimis de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, pentru înșelăciune, fals, spălare de bani, dare și luare de mită. Decizia a fost luată de judecătorii Curții de Apel București, Mihai Alexandru Mihalcea și Elena Veronica Andreea Iura, care au achitat definitiv 32 de farmaciști și medici oncologi, precum și un psihiatru, potrivit informațiilor luju.ro.
Număr record de achitări într-un dosar care a durat 8 ani. Curtea de Apel București a dispus doar amenzi administrative
Judecătorii Mihai Alexandru Mihalcea și Elena Veronica Andreea Iura de la Curtea de Apel București au pronunțat achitări definitive pentru nu mai puțin de 33 de inculpați, într-un dosar privind așa-zise fapte de înselăciune, fals, spălare de bani, dare și luare de mită. În cel mai rău caz, pedepsele au constat în simple amenzi administrative: unele de 200, altele de 500, iar altele de 1.000 de lei. În rest, Curtea de Apel București a dispus încetarea procesului penal pe motiv de prescripție.
Achitările au fost pronunțate inclusiv pe „fapta nu există” (art. 16 alin. 1 lit. a CPP) și pe lipsă de probe (litera a din același articol al Codului de procedură penală).
În primă instanță, la 4 decembrie 2020, judecătoarea Mihaela Lavinia Cîrciumaru de la Tribunalul București a dispus și ea amenzi administrative, achitări și încetarea procesului penal ca urmare a prescrierii faptelor, dar și 4 condamnări, toate cu suspendare și în același cuantum: de 3 ani închisoare.
32 de medici și farmaciști, precum și un medic psihiatru ar fi eliberat rețete false, acuzau procurorii
Rechizitoriul cauzei nr. 4979/P/201 – confirmat de procurorul Remus Damian Budai, șeful din acel moment al Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucuresti, îi acuza pe farmaciști inclusiv de faptul că le-ar fi prescris pacienților bolnavi de cancer o serie de medicamente antiemetice (antivomitive) mai scumpe, dar mai eficace decât ceea ce se găsea pe piață în mod uzual. Mai exact, pe piață existau atât Osetron (mai ieftin, de generație veche, din anii ’70), cât și Aloxi (de generație nouă, mai scump, dar mai bine tolerat de către pacienți, astfel încât aceștia să nu vomite în timpul chimioterapiei). Ei bine, Parchetul le-a reproșat medicilor administrarea antivomitivului mai scump, dar mai eficient. Probabil că, dacă ar fi avut în familii bolnavi de cancer, acești procurori ar fi înțeles altfel situația și adevărata dimensiune în modul de tratare a acestei boli.
Pe lângă numărul extrem de mare de inculpați, uimitor pare și numărul termenelor de judecată: 117, întinse din decembrie 2012 și până în octombrie 2020. Au fost pronunțate de asemenea șase amânări de pronunțare. Au fost audiați 220 de martori, printre care pacienți cu cancer și probleme psihice.
Minuta deciziei nr. 611/2022 pronunțate de CAB în dosarul nr. 48196/3/2012 (2182/2021) poate fi urmărită aici.
