Meta (META.O) a fost sancționată cu o amendă record de 1,2 miliarde de euro (1,3 miliarde de dolari) de către autoritatea de reglementare din Uniunea Europeană în materie de confidențialitate din cauza modului în care a gestionat informațiile despre utilizatori și a primit cinci luni pentru a înceta să mai transfere datele utilizatorilor în Statele Unite.
Amenda, impusă de comisarul irlandez pentru protecția datelor (DPC), a venit după ce Meta a continuat să transfere date dincolo de o hotărâre a unei instanțe europene din 2020 care a invalidat un pact de transfer de date între UE și SUA. Aceasta depășește amenda record anterioară din UE în materie de confidențialitate, de 746 de milioane de euro, aplicată de Luxemburg companiei Amazon.com Inc (AMZN.O) în 2021.
Bătălia continuă a datelor personale
Bătălia cu privire la locul în care Facebook-ul lui Meta își stochează datele a început în urmă cu zece ani, după ce Max Schrems, militant austriac pentru protecția vieții private, a inițiat o contestație juridică privind riscul de spionaj din partea SUA, în lumina dezvăluirilor făcute de fostul contractor al Agenției Naționale de Securitate a SUA Edward Snowden.
Meta a precizat într-o declarație că va face apel la hotărâre, inclusiv la amenda „nejustificată și inutilă”, care „creează un precedent periculos pentru nenumărate alte companii”. De asemenea, va solicita o suspendare a ordinelor de suspendare prin intermediul instanțelor.
Gigantul social media a reiterat că se așteaptă ca un nou pact care facilitează transferul în siguranță al datelor personale ale cetățenilor UE către Statele Unite să fie implementat în totalitate înainte de a fi nevoit să suspende transferurile.
Acest lucru ar însemna că avertismentul său anterior, potrivit căruia o suspendare ar putea să-l oblige să suspende serviciile Facebook în Europa, nu se va concretiza.
„Fără capacitatea de a transfera date peste granițe, internetul riscă să fie ciopârțit în silozuri naționale și regionale”, a declarat Meta, conform Reuters.
DPC a declarat în martie că oficialii UE și SUA sperau că noul cadru de protecție a datelor – convenit de Bruxelles și Washington în martie 2022 – ar putea fi gata până în iulie.
Supravegherea americană, motiv de îngrijorare pentru UE
Cea mai înaltă instanță europeană, Curtea Europeană de Justiție, a respins cele două pacte anterioare din cauza îngrijorărilor legate de supravegherea americană.
Schrems, militantul austriac pentru protecția vieții private, a declarat că este puțin probabil ca planurile Meta de a se baza pe noul acord pentru transferurile viitoare să fie o soluție permanentă.
„În opinia mea, noul acord are poate 10% șanse să nu fie ucis de CJUE (Curtea de Justiție a UE). Cu excepția cazului în care legile de supraveghere din SUA vor fi reparate, Meta va trebui probabil să păstreze datele din UE în UE”, a declarat el.
Organismul de supraveghere irlandez, care este principala autoritate de reglementare din UE pentru multe dintre cele mai importante companii de tehnologie din lume, din cauza amplasării sediilor lor europene în Irlanda, a declarat că ordinul de suspendare ar putea crea un precedent pentru alte firme.
În prezent, a amendat Meta cu un total de 2,5 miliarde de euro pentru încălcări ale Regulamentului general privind protecția datelor (GDPR) al blocului comunitar, introdus în 2018.
DPC a precizat că nu a propus inițial adăugarea unei amenzi la ordinul de suspendare, dar că alte patru autorități de supraveghere din UE nu au fost de acord, iar amenda record a fost inclusă după o decizie a Comitetului european pentru protecția datelor (EDPB).
Autoritatea de reglementare irlandeză a amendat Meta mai mult decât orice altă firmă de tehnologie și are deschise alte 10 anchete privind platformele grupului de socializare.