Potrivit Casei Naționale de Pensii, contribuabilii (persoane fizice și juridice) își pot completa stagiul de cotizare.
După cum se știe, pensia se calculează folosind un sistem bazat pe puncte de pensie.
În România, pensiile existente sunt de 5 tipuri:
- pentru limită de vârstă
- pensia anticipată
- pensia anticipată parțială
- pensia de invaliditate
- pensia de urmaș
Potrivit acordurilor și convențiilor internaționale pe care România le-a stabilit cu alte țări, drepturile de asigurări sociale cuvenite în sistemul public pot fi transferate în țara în care cetățenii își stabilesc rezidența sau domiciliul, astfel încât sunt respectate principiile egalității de tratament.
In acest context, contribuabilii sistemului public de pensii sunt cei care datorează contribuţii de asigurări sociale şi sunt prevăzuţi, în mod expres, de Codul fiscal, respectiv:
- a) persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor, precum şi cele care realizează venituri ca urmare a desfăşurării unor activităţi independente;
- b) persoanele juridice şi fizice care au calitatea de angajatori, precum şi entităţile asimilate angajatorilor.
Cum se poate completa stagiul de cotizare
Contribuabili ai sistemului public de pensii sunt şi persoanele fizice care sunt asigurate în baza contractului de asigurare social, încheiat conform Legii nr. 263/2010, care prevede că orice persoană se poate asigura în sistemul public de pensii în baza unui contract de asigurare socială, în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă şi, după caz, în vederea completării venitului asigurat utilizat la calculul acestei categorii de pensie. Conform informațiilor de la Casa Națională de Pensii, contractul de asigurare socială (asigurare facultativă) se încheie în formă scrisă şi produce efecte de la data înregistrării acestuia la Casa Teritorială de Pensii.
Contractul de asigurare socială se încheie între persoana interesată sau, după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procură specială şi Casa Teritorială de Pensii competentă, în funcţie de domiciliul sau reşedinţa persoanei solicitante.
De la data de 1 aprilie 2018, baza lunară de calcul al contribuţiei de asigurări sociale o constituie venitul lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială, care nu poate fi mai mic decât valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată. Nu mai este reglementat plafonul maxim al venitului lunar asigurat.
Contribuţia de asigurări sociale se datorează de la data încheierii contractului de asigurare socială, în aceeaşi cotă prevăzută de Codul fiscal pentru persoanele fizice care au calitatea de angajaţi sau pentru care există obligaţia plăţii contribuţiei de asigurări sociale (care este de 25%), potrivit evz.ro.
Care este periodicitatea de plată a contribuţiei de asigurări sociale
Plata contribuţiei de asigurări sociale se poate face:
- lunar de către persoanele asigurate sau, în numele lor, de către orice altă persoană, în baza contractului de asigurare social, în contul Casei Teritoriale de Pensii.
- anticipat, pe o perioadă de cel mult 12 luni.
Care este termenul de plată a contribuției de asigurări sociale și care sunt consecințele neplății acesteia
Termenul de plată a contribuţiei de asigurări sociale este până la data de 25 a lunii următoare celei pentru care se datorează plata.
Întârzierea plății contribuţiei de asigurări sociale conduce la obligaţia de plată a unor dobânzi şi penalităţi de întârziere, conform reglementărilor legale în materie.
Care sunt consecințele neplății contribuției sociale
În cazul în care nu se plătește contribuţia de asigurări sociale pentru o perioadă de 6 luni consecutive, contractul de asigurare socială se reziliază din iniţiativa Casei Teritoriale de Pensii.
În ceea ce privește venitul asigurat înscris în contractul de asigurare social, acesta poate fi modificat de asiguratul, prin încheierea unui act adiţional la contractul de asigurare social, cu precizarea ca acesta nu poate fi mai mic decât nivelul minim prevăzut de lege.
Cum se calculează stagiul de cotizare
Potrivit legii, stagiul de cotizare se constituie din însumarea perioadelor pentru care s-a datorat şi plătit, contribuţia de asigurări sociale, inclusiv dobânzile şi penalităţile de întârziere aferente.
De exemplu, pentru anul 2021, nivelul minim al venitului lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială a fost de 2.300 lei, iar cuantumul contribuției de asigurări sociale aferent acestui venit a fost de 575 lei.
Începând cu 01 ianuarie 2022 valoarea salariului de bază minim brut pe țară garantat în plată este de 2.550 lei.