Actual

Nu sunt bani pentru salariile profesorilor. Măsurile luate de Ministerul Educației

grevă profesori (sursă foto: playtech.ro)
sursa foto arhiva personala

După doar două luni de la cea mai amplă grevă a cadrelor didactice din ultimii ani, se constată că Ministerul Educației se confruntă cu dificultăți financiare în ceea ce privește plata salariilor profesorilor.

Situația este atât de gravă încât fondurile necesare pentru aceste plăți trebuie obținute prin intermediul unor memorandumuri, întrucât nu sunt disponibile în bugetul ministerului.

Ministerul Educației nu are bani pentru salariile profesorilor

Aceste fonduri se preconizează că vor deveni disponibile doar după o eventuală rectificare bugetară. Cel mai probabil termen este în luna noiembrie. Declarațiile au fost făcute de  Mihai Constantin, purtătorul de cuvânt al guvernului.

În cadrul ședinței de guvern desfășurată astăzi, Ministerul Educației a primit un sprijin financiar de 2,6 miliarde de lei. Banii au fost primiți prin intermediul unui memorandum. Acești bani sunt esențiali pentru a acoperi salariile profesorilor și ale personalului angajat în școli și universități. Asta deoarece ministerul nu dispune de suficiente resurse financiare pentru a asigura  plățile.

La momentul actual, există datorii restante față de cele peste 1.400 de școli implicate în programul PNRAS. Programul  vizează reducerea abandonului școlar. Toate cheltuielile și investițiile efectuate de aceste instituții în 2022 rămân neplătite. Asta în ciuda trecerii aproape unui an de la efectuarea lor. Inspectoratele școlare și Ministerul Educației au transmis școlilor că sumele vor fi achitate în cadrul rectificării bugetare, care ar fi trebuit să aibă loc în luna august. Cu toate acestea, Guvernul Ciolacu a amânat această rectificare și a stabilit ca termen cel mai probabil luna noiembrie.

Principalul motiv pentru amânarea rectificării bugetare, așa cum a explicat purtătorul de cuvânt al guvernului, este legat de intrarea în vigoare a iminentei măsuri fiscale pentru care Executivul și-a asumat răspunderea în Parlament.

„Întâi trebuie să se întâmple ceva. Și anume proiectul de lege pentru care Guvernul și-a angajat săptămâna aceasta răspunderea în fața Parlamentului trebuie să intre în vigoare după ce parcurge toți pașii legali prevăzuți. După aceea, se centralizează, evident, toate cererile de la ministere”, a explicat Mihai Constantin.

Ce e de făcut?

În această perioadă de așteptare până la rectificare, Ministerul Educației va trebui să recurgă la utilizarea memorandumurilor pentru a obține resurse financiare. „După cum am precizat, acest memorandum și sumele anunțate mai devreme sunt aferente lunii în curs, lunii septembrie. Și presupun că, până la rectificare, se va considera oportunitatea de actualizare a acestor praguri prin memorandumuri similare”, a adăugat Mihai Constantin, citat de EduPedu.

Valoarea totală a fondurilor solicitate de Ministerul Educației a ajuns la 2,9 miliarde de lei, din care 2,6 miliarde de lei sunt destinate cheltuielilor de personal (salarii). Acestea se adaugă altor 94 de milioane de lei cerute pe 13 septembrie pentru plata salariilor profesorilor din învățământul universitar și altor 363 de milioane de lei cerute pe 8 septembrie pentru salariile profesorilor din învățământul preuniversitar.

Cu toate aceste probleme financiare, situația devine din ce în ce mai critică. Ministrul Educației, Ligia Deca, a evitat să ofere garanții cu privire la îndeplinirea majorării salariilor. Promisiunile au fost făcute în urma grevei generale din vară. Ele ar trebui să aibă loc începând cu data de 1 ianuarie 2024, conform angajamentului guvernului.