Pepenele este unul dintre cele mai iubite alimente de vară. Atunci când loveşte căldura, mulţi oameni aleg să se orienteze spre fructe, în special cele foarte bogate în apă.
Un alt instinct pe care-l avem este cel de a pune fructul la rece, însă acest lucru este cât se poate de nerecomandat. În primul rând, aroma se va schimba simţitor, iar calităţile lui nutritive riscă să se diminueze. Refrigerând pepenele, te poţi priva de conţinutul ridicat de vitamina C şi de betacaroten pe care-l are.
Cum să mâncăm fructe vara
Chiar dacă pepenele roşu este foarte sănătos, iar pepenele galben are la rândul său calităţi deosebite, nu trebuie să uităm de cantitatea uriaşă de zahăr pe care o conţin. Din acest motiv, este recomandat să nu mâncăm astfel de alimente la cină. Sfatul medicului este mai degrabă acela de a înlocui masa de prânz cu două felii de pepene:
„Putem să mâncăm până la jumătate de kilogram de pepene sau de cireșe pe zi, dar niciodată după ora 18.00. Fructele au foarte mult zahăr, iar zahărul mâncat după o anumită oră, după care noi nu-l mai cheltuim prin activitate fizică, se depune pe ficat sub formă de grăsime. Și când vine vorba de fructele mai puțin dulci – și aici ne putem bucura de pepene – pentru că sunt foarte apoase, aici ne putem bucura de 300 de grame per porție. ouă porții pe zi ar trebui să fie suficient. Restul până la 5 porții ar trebui să fie reprezentate de legume
Putem mânca într-o zi toridă, la masa de prânz, chiar și două felii de pepene în locul mesei de prânz și poate să fie o alegere rezonabilă”, a spus diabetologul Mihaela Ene.
Să bem sau nu smoothie?
Mai degrabă nu, conform spuselor diabetologului Mihaela Ene. Pe baza cunoștințelor sale, o astfel de băutură, deși plăcută la gust ș imai sănătoasă decât alternativele din comerț, nu este îndeajuns pentru a ne obține necesarul de fibre: cele mai multe dintre ele vor rămâne, probabil, în blender.
„În momentul în care stoarcem fructele, tot ce înseamnă fibră rămâne în apărat și noi ne alegem doar cu zahărul și apa din fructe. Un fresh din 3-4 portocale reprezintă o masă în sine, la 400 de calorii poți avea o salată bulgărească, o salată grecească, o friptură cu legume, mult mai sățioasă. Și până la urmă este apă cu zahăr”, a explicat ea pentru România TV.