Lifestyle

Nu ne luați banii! Companiile din industria IT cer guvernului menținerea facilităților fiscale

Digitalizare Sursa foto IT HIT
Sursa foto IT HIT

Zeci de companii din domeniul IT, alături de Asociația Patronală a Industriei de Software și Servicii, au transmis guvernului un memoriu prin care semnalează impactul pe care îl pot avea modificările din Codul fiscal vehiculate recent în spațiul public.

Reprezentanții industriei cer menținerea facilităților fiscale pentru angajați și susțin că eliminarea acestora va crește costul total cu salarizarea.

Nu luați de la noi!

Semnatarii solicită executivului să deruleze consultări aprofundate cu domeniul IT prin care să identifice modalități de a crește veniturile guvernamentale fără să afecteze competitivitatea industriei.

Totodată, se solicită menținerea facilităților fiscale care generează creștere în continuare la Produsul Intern Brut. În ipoteza în care guvernul va decide modificarea regimului fiscal, aplicabil angajaților din industria IT, semnatarii cer ca această acțiune să fie introdusă gradual, potrivit Codului Fiscal, care prevede un minimum de șase luni pentru implementarea unor noi taxe.

Vine, sigur

Oficial, Executivul nu a anunțat încă măsurile fiscale pentru încadrarea în deficitul bugetar asumat până la finalul anului, însă, potrivit unor informații lansate în spațiul public pe surse, salariile programatorilor care depășesc 10.000 lei lunar ar putea fi impozitate, iar microîntreprinderile care realizează venituri de peste 300.000 lei ar putea plăti un impozit de 3%.

Și reprezentanții Asociației Oamenilor de Afaceri din România transmit că impunerea unor măsuri fiscale într-un termen atât de scurt și la mijlocul anului fiscal riscă să genereze noi dezechilibre la nivelul economiei și pledează pentru dialog pentru a pune bazele unui sistem fiscal sustenabil, clar, digital și predictibil.

138 de companii

138 de companii și 5 organizații semnatare (Asociaţia Business Service Leaders, Asociatia Cluj IT – Cluj IT Cluster, Asociația Sibiu IT, Transilvania IT Cluster, Asociația Centrelor de Inovare Digitală din România – RODIH), au adresat Guvernului României un Memoriu pentru a semnala impactul pe care îl pot avea modificările din codul fiscal vehiculate în presa națională din ultimele zile, mai exact impozitarea veniturilor salariaților din industria de IT care depășesc suma de 10.000 lei brut”, se arată într-un comunicat.

Semnatarii memoriului spun că au atras atenția atât asupra timpului scurt pentru reajustarea cheltuielilor și salarizării, cât și asupra pragului „care în esență anulează o politică industrială corectă în ultimii ani și care va afecta mai mult de 80% din salariații industriei la nivel național”.

Industria de IT din România

– este unul dintre cei mai mari contributori la creșterea economiei naționale, în 2022 din cele 4,8 procente de creștere de PIB circa 1,3% a venit din industria IT

– este al doilea mare exportator din sectorul servicii

– este un contributor important la bugetul de stat, salariații din IT virând anual circa 10 miliarde lei în contribuții la bugetele sociale și de sănătate, de 10 ori mai mare decât valoarea totală a facilității fiscale de care beneficiază

– industria este în top 5 plătitori de TVA

– salariații din industria IT susțin prin cheltuieli un număr cel puțin egal (proporție 10 la 10,5) locuri de muncă în alte sectoare ale economiei naționale.