Cozonacul este un preparat preferat de multă lume de sărbători. Se prepară din făină de cea mai bună calitate, ouă proaspete, lapte, unt, mirodenii. Deși nu pare prea complicat, multe gospodine fac o greșeală atunci când prepară aluatul. Dar te alarma, un truc simplu și eficient te pate salva, iar cozonacii tăi vor fi cei mai pufoși.
Nu mai face asta când faci COZONACI! E complet greșit. Secretul constă în…
Gospodinele cunosc faptul că pentru a face un cozonac pufos și copt fix cât trebuie necesită timp și ingrediente de cea mai bună calitate. Însă, atunci când aluatul nu crește sau stă lipit de mâini este clar că ai făcut una dintre greșelilele pe care StiriDiaspora.ro ți le prezintă mai jos.
Greșelile din cauza cărora nu crește aluatul de cozonac:
- Ingredientele nu sunt de la temperatura camerei. Atunci când faci aluatul pentru cozonac, ingredinetele trebuie să fie puse la temperatura camerei, nu abia scoase din frigider. De asemenea, în momentul în care bagi la cuptor, aluatul trebuie să fie cald, în niciun caz rece.
- Nu cerni suficient făina. Pentru ca aluatul de cozonac să iasă perfect trebuie ca făina să fie uscată și cernută trei zile la rând. De asemenea, făina trebuie să fie ținută într-un loc cald înainte de a o pune la frământare.
Nu frămânți suficient aluatul. Prima frământare ar trebui să dureze aproximativ 45 de minute
- Nu frămânți suficient aluatul. Pentru a face aluatul perfect pentru cozonac, trebuie să îl frământați de cel puțin trei ori, cu pauză de 30 de minute între ele. Prima frământare ar trebui să dureze aproximativ 45 de minute, iar următoarele frământări ar fi necesar să dureze aproximativ 10 minute. În acest mod se reactivează drojdia și se dezvoltă rețeaua de gluten. Un aluat perfect trebuie nu fie lipicios și să se poată desprinde ușor de mână.
- Îl ții într-un loc răcoros. Aluatul pe care îl frămânți trebuie să-l ții la cald, dacă nu, va crește greu. Un truc pentru a crește mai repede este să-l bagi la cuptor la o temperatură de 40 de grade pentru aproximativ 10-15 minute. Oprești cuptorul și îl mai ții preț de 15 minute în interior.
- Prea multă grăsime sau zahăr în aluat. Aluatul în niciun caz nu va crește suficient și nu va fi pufos dacă folosești prea multă grăsime sau prea mult zahăr. Ține minte să nu exagerezi cu uleiul, untul, untura sau zahărul.
- Coci cozonacul la o temperatură prea mare și prea mult timp. Niciodată să nu coci cozonacul la o temperatură prea mare! Trebuie neapărat ca temperatura cuptorului să fie mică spre medie și cozonacul nu trebuie să stea mai mult de o oră în cuptor. Totodată, nu deschide ușa cuptorului atunci când se coace pentru că afectează textura aluatului, potrivit stiridiaspora.ro.