Nu mai face această greșeală. Mihaela Bilic: Te vei îngrășa la loc, dar dublu. Cum se slăbește într-un mod corect, imediat după sărbători? Multe persoane fac greșeli majore ce le poate crește numărul kilogramelor.
Ce înseamnă să slăbești sănătos? Medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția că o siluetă demnă de invidiat se obține mâncând câte puțin din toate, deși multă lume nu știe când să se oprească, iar acest lucru se întâmplă de cele mai multe ori în perioada sărbătorilor de iarnă.
„A ține lucrurile în control înseamnă să mănânci un pic din toate. Asta e cea mai bună soluție. Dar nici moderația și echilibrul nu ne stau în fire! Suntem mai degrabă construiți pe legea ”totul sau nimic”. De Sarbători, am mâncat cu două guri, acum vrem măsuri drastice să ștergem excesele”, a spus Mihaela Bilic la emisiunea ”Doctor de Bine, de la Pro Tv.
O altă alegere greșeală este să sară peste o masă, însă acest lucru nu este o idee atât de bună, din contră, face mai mult rău decât bine.
Ce se întâmplă dacă sărim peste o masă? Nu vom slăbi, ci ne vom înfometa
Nutriționistul a mai vorbit și despre ficat, un organ extrem de important, care se ocupă de menținerea nivelului glicemiei. De asemenea, Mihaela Bilic a explicat și ce se întâmplă atunci când consumăm mâncăruri sărace câteva zile, deși noi ne așteptăm să dăm jos câteva kilograme.
”Ne gândim la ficat ca la principalul organ, care ne menține nivelul glicemiei, când nu mâncăm. Avem impresia că noi trăim pe baza a ceea ce am mâncat la masa pe care am consumat-o înainte sau în ziua respectivă. Nu! Acest organ fabulos are rolul de a menține glicemia constant și ceea ce mâncăm este cumva distribuit și contorizat pe o perioadă de 2-3 zile. Deci nu ne îngrășăm din masa pe care am mâncat-o acum.
Nu slăbim sărind peste o masă. Toate acestea procese au o inerție și ficatul se intepune între masa noastră și ce se întamplă cu rezervele de grăsime. Noi putem într-o zi sau trei zile la rând să mâncam doar salată și o supă. Culmea, nu vom slabi în zilele acelea direct din depozitele de grăsime”, a mai spus nutriționistul.
Sucurile din fructe, pericol în diete
În această perioadă, multe persoane apelează la sucurile de fructe. Lucru total greșit, spune Mihaela Bilic. Nutriționistul susține că sucurile de fructe nu ne ajută deloc ficatul și nu ne dau nici energie. De asemenea, aceasta a mai adăugat că un astfel de suc bogat în fructoză obosește ficatul, chiar dacă este sărac în calorii.
Sucurile cu legume, o alternativă bună?
Potrivit nutriționistului acesta este eficient și de asemenea, e prietenos cu ficatul, mai ales când este preparat din anumite legume. De asemenea, o altă opțiune o reprezintă supa, bogată și ea în legume și cu foarte multă apă.
Sucul de fructe obosește ficatul
„Nu ne ajutăm ficatul în niciun fel! Din fructoza, culmea, nu putem face nici energie. Fructoza nu poate fi folosită pe post de combustibil pentru celule, doar glucoza poate fi folosită. După ce bem un suc de fructe, ficatul trebuie să transforme această fructoză în glucoză. Deci îl obosim! Dar ideea de a consuma lichide nu e nouă.
Oamenii s-au gândit că lichidul e sărac în calorii. Nu ne ajută sucul de fructe, dar ne ajută sucul de legume. Și ne ajută cioba. În care punem preponderent legume și leguminoase (mazăre, fasole, linte, năut) carne și un cartof. Și multă apă. Și așa îți ajuți ficatul – îi dai un aliment care ține de foame, care nu îngrașă, ci mai degrabă slabește”, a mai spus nutriționistul.