Actual

Nu mai e cale de întoarcere. Blue Air a intrat în insolvență!

Nu mai e cale de întoarcere. Blue Air a intrat în insolvență!
Credit imagine: observatorulbv.ro

Compania Blue Air a avut numai probleme începând din 2022. Astfel, în septembrie anul trecut și-a anulat toate zborurile. Pe 10 octombrie, a anunțat că vor rămâne în inactivitate pentru o perioadă nedeterminată. Acum, a intrat în insolvență la cerere, iar Tribunalul București și-a oferit aprobarea.

Menționăm faptul că Blue Air și-a oprit zborurile în momentul în care se confrunta cu datorii de peste 230 milioane de lei. Aceste datorii nu includ și banii pe care firma trebuia să-i returneze clienților care nu au mai putut urca la bord.

Problemele companiei nu s-au oprit aici. Anularea călătoriilor aeriene i-a adus și o amendă din partea ANPC, emisă în data de 4 octombrie 2022. De asemenea, Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului a anunțat că va prelua 75% din acțiunile acestei companii, care a fost un gigant al zborurilor low-cost înaintea crizei cu care s-a confruntat.

Ce a hotărât Tribunalul București

Pe site-ul Tribunalului, a fost postată următoarea declarație: „Admite cererea debitorului BLUE AIR AVIATION S. A. În temeiul Art. 71 alin. 1 din Legea nr. 85/2014 privind procedurile de prevenire a insolvenței și de insolvență deschide procedura generală împotriva debitorului BLUE AIR AVIATION S. A.”.

Conform dosarului nr. 6050/3/2023, Air Claim, o companie care vrea să obțină compensații financiare pentru clienții Blue Air ale căror zboruri au fost anulate, a cerut la rândul său insolvența firmei de călătorii pe calea aerului. Totodată, Air Claim a anunțat că trebuie să primească 85.000 de euro de la compania pârâtă.

De asemenea, creditorii Blue Air includ: ROMATSA, BALADEI THIRDWAY TRANSPORT SRL (prin liochidatorul judiciar Alpha Insolvency IPURL), BLUE AIR TECHNIC SRL, AIR CLAIM SA, AEROPORTUL INTERNAȚIONAL AVRAM IANCU CLUJ R.A., precum și o serie de persoane fizice, raportează Mediafax.

Relația dintre Blue Air și stat

În 2020, compania aeriană a contractat un împrumut de 300 de milioane de euro de la stat. Creditul a fost oferit prin Eximbank, care ține de Ministerul Finanțelor. Au existat dubii cu privire la capacitatea firmei de a-și achita îmrpumutul. Garanția pe care a oferit-o constă în 75% dintre acțiunile sale, care au fost preluate de stat în octombrie 2022. Statul a încasat această garanție prin intermediul Autorității pentru Administrarea Activelor Statului.

De asemenea, statul deține 75% din Airline Invest, companie care controlează Blur Air în proporție de 76,18%. Amintim că în conducerea ambelor firme se află și Cristian Rada, care a fost și acționar principal până în momentul în care autoritatea statală a preluat majoritatea participațiilor.

Totodată, Autoritatea pentru Administrarea Arhivelor Statelor a luat în proprietate 100% din acțiunile companiei afiliate, Blue Air Technic SRL.