Nu avem Guvern. Cabinetul Cioloș a suferit o înfrângere uluitore. Scor rușinos ăn Parlament. Executivul Cioloș avea nevoie de 234 de voturi favorabile, însă un astfel de scor nu s-a obținut. Așadar, nu avem Guvern. Ce urmează?
Guvernul Cioloș nu a primit voturile necesare pentru a fi investit. Situația voturilor: 88 PENTRU, 184 ÎMPOTRIVĂ.
Premierul demis se află la Palatul Cotroceni împreună cu Raed Arafat, unde lucrează la o listă de noi restricții care să permită României să țină sub control răspândirea coronavirusului.
Ce urmează? Procedura instituirii unui nou guvern se va repeta.
Președintele Klaus Iohannis va organiza din nou consultări cu principalele formațiuni politice, în urma cărora va desemna un nou premier.Premierul desemnat va organiza un guvern, care va trebui, de asemenea, să treacă prin votul Parlamentului României.
Cioloș, trimis „în Franța”
„Nu să chemi specialiștii din afară atunci când ai un vot pe care ți l-au dat cetățenii. Nu o să vă răspund astăzi (…), cu toate că a fi român nu înseamnă să ții discursuri sforăitoare, ci să simți lucrurile acestea- să fii români.
O să mă opresc aici, cerându-vă încă o dată să ne asumăm împreună acest vot și să nu lăsăm din nou pe alții să ne facă Guvern. În 2015, am făcut apel la un guvern din exterior. Nu mi-aș dori să fim din nou în aceeași situație, domnule Ciolacu. Haideți să ne asumăm împreună politic un guvern. USR asta face, am fost disponibili și pentru discuții, am venit aici cu bună credință”, a spus Dacian Cioloș în discursul dinainte de vot.
Circ în Parlament!
„Du-te acasă, în Franța!”, s-a exprimat unul dintre parlamentarii din sală.
„Sunt acasă aici, sunt în România”, a răspuns Dacian Cioloș.
„(n.r. Dacian Cioloș, către Șoșoacă) Sper că aveți doar puțin pe conștiință minciunile pe care le-ați aruncat oamenilor ca să stârniți teama în ei și astăzi să stea la terapie intensivă.
Dragi colegi, votul dvs nu va fi pentru noi sau împotriva dvs, va fi votul față de conștiința dvs, noi ne-am asumat responsabilitatea făcând o propunere, dvs vi-o asumați prin votul pe care îl dați”, a mai spus liderul USR.
În acest context, Radu Tudor speră ca „președintele să nu mai nominalizeze un premier fără șanse, din partea unui partid care nu poate constitui o majoritate. Trebuie o analiză foarte serioasă și nu sunt decât două variante”.
„PNL să desemneze altă persoană pentru funcția de prim ministru, în consultare cu Klaus Iohannis, pentru că este clar că USR nu îl va vota pe Florin Cîțu și nu mai există majoritatea PNL – USR – UDMR
să fie respinse toate propunerile și să se declanșeze alegeri anticipate.
Cred că între aceste două variante, președintele ar trebui să își impună punctul de vedere și să ceară reprezentanților PNL cu o altă desemnare pentru poziția de prim ministru, mai ales că Florin Cîțu oricând poate fi numit numărul 2 în stat, președinte al Senatului”, a declarat Radu Tudor la Antena 3.