Chiar dacă gătitul este de multe ori o sarcină care consumă timp și pe care ai prefera să o lași pe mâine sau pe o dată viitoare nedeterminată, există anumite rețete care sunt generoase cu timpul tău. Nici în cazul deserturilor, care adesea necesită un timp îndelungat de preparare, nu este obligatoriu să petreci ore în șir în bucătărie.
Iar cea mai grăitoare rețetă în acest sens este cea de mai jos, de gogoși cu măr ras. Chiar dacă astfel de deserturi sunt asociate cu multe grăsimi și calorii, această variantă este una prietenoasă și cu dietele și săracă în zaharuri. Deci, nici nu ai vreun motiv să te simți vinovat sau vinovată pentru faptul că, la finalul mesei, vei alege câteva mici gogoși pufoase ca desert.
Ingrediente și mod de preparare
Pentru a face adoratele gogoși cu măr ras, ai nevoie de puține ingrediente, care sunt și ușor accesibile. Iată lista completă:
- un ou
- o jumătate de linguriță de sare
- 2 linguri de zahăr
- 125 de grame de iaurt
- trei linguri de ulei vegetal
- coajă rasă de la o portocală
- un măr
- 250 de grame de făină
- 5 grame de praf de copt
- 50 de grame de zahăr
- scorțișoară, conform unei rețete care a fost propusă de jurnaliștii de la România TV.
După ce amesteci ouăle cu sarea, făina și zahărul, formând un aluat, testează consistența acestuia. Dacă aluatul este prea moale, recomandarea noastră este aceea de a-l mai întări cu 2 sau 3 linguri în plus de făină. După aceea, rade mărul, folosindu-te de găurile medii de la răzătoare. Mărul ras se pune peste aluat și se amestecă cu el. Se adaugă iaurtul și esența de vanilie. Opțional, poți adăuga coajă de portocală, pentru a da un plus de aromă gogoșilor.
După ce această compoziție s-a format, pune 700 de mililitri de ulei la încins într-o cratiță. Împarte aluatul cu ajutorul unei linguri și pune gogoșile astfel formate în baia de ulei. Procesul de prăjire durează foarte puțin, numai două, maximum trei minute, până devin aurii. Pune-le apoi pe un vas rece, acoperit cu prosoape de hârtie, care vor absorbi uleiul în exces.
Care sunt utimii pași de preparare
Pentru a grăbi răcirea, poți să le muți după aproximativ o oră pe un alt platou. Cele mai populare sugestii de servire pentru aceste gogoși sunt zahărul pudră vanilat, dulceața sau toppingul de ciocolată, ori de fructe. Cu cantitățile prescrise în rețeta de bază, ai suficient desert atât pentru tine, cât și pentru un prieten sau doi, pe care-i poți invita la o petrecere în casă după o săptămână obositoare de lucru.