Și când credea toată lumea că a scăpat, iată că Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) vine cu o precizare importantă atât pentru cazul Simonei Halep, cât și pentru alte situați asemănătoare. Despre ce este vorba mai exact, în cele ce urmează.
Noutăți și dureri de cap, în cazul Simonei Halep. Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului vine cu o precizare importantă
Să începem cu începutul. După cum bine știm, Simona Halep încearcă șă-și demonstreze în continuare nevinovăția, după ce a fost acuzată de dopaj și suspendată din sport. Sportiva și echipa ei au mers pe varianta ingerării accidentală a unui supliment contaminat, însă această variantă se pare că nu este nici ea cea mai bună.
Și iată de ce. Agenția Internațională pentru Integritatea Tenisului (ITIA) i-a avertizat pe toți jucătorii cu privire la riscurile pe care le reprezintă orice abatere de la regulile stabilite. Acesta include și cazul consumului de suplimente nutritive.
ITIA a atras atenția că datorită naturii competitive a tenisului și cerințelor sale fiziologice, nu este surprinzător faptul că unii jucători sunt tentați să ia suplimente ca parte a dietei lor pentru a maximiza performanța.
Ce spun reprezentanții agenției despre suplimente
Potrivit opiniei specialiștilor Agenției, ”suplimentele trebuie privite cu prudență, deoarece există un risc substanțial de contaminare cu substanțe interzise și/sau substanțe periculoase pentru sănătate. Suplimentele nu sunt clasificate ca alimente și, prin urmare, nu sunt supuse acelorași standarde de producție.”
Există un precedent, istoric. Mai multe încălcări ale regulilor anti-doping au avut loc exact din cauza prezenței unor substanțe interzise în suplimentele consumate. Cele mai multe încălcări au avut loc în America de Sud, astfel încât jucătorii din această regiune trebuie să acorde o importanță deosebită acestor aspecte, atenționează comunicatorii agenției.
Recomandări ale ITIA
ITIA nu a recomandat utilizarea niciunui supliment, iar o dietă echilibrată cu alimente normale este suficientă pentru a satisface cerințele nutriționale. De asemenea, jucătorii nu ar trebui să creadă prospectul ce este însoțit de suplimente și trebuie să fie conștienți cu privire la riscurile la care se supun dacă iau orice fel de supliment.
„Este datoria personală a fiecărui jucător să se asigure că nicio substanță interzisă nu pătrunde în organismul său. Jucătorii sunt responsabili pentru orice substanță interzisă sau pentru oricare dintre Metaboliții sau Markerii prezenți în probele lor.
În consecință, nu este necesar să se demonstreze intenția, culpa, neglijența sau utilizarea conștientă din partea jucătorului pentru a stabili o încălcare a regulii anti-doping”, a mai transmis ITIA, citată de media.
Concluzie. În prezent, niciun producător de suplimente nutritive nu poate garanta sută la sută că în produsele lor, comercializate, nu se regăsesc și substanțe interzise. Prin urmare, este puțin probabil ca Simona Halep să scape cu o suspendare din tenis mai mică de 12 luni.