Femeile care au recurs la masectomie trăiesc o adevărată dramă, impusă în primul rând de schimbarea fizică care a avut loc. În primul rând trebuie să spunem că mastectomia este termenul medical care descrie îndepărtarea chirurgicală a unuia sau a ambilor sâni, parțial sau complet. O mastectomie se efectuează de obicei pentru a trata cancerul de sân. În unele cazuri, femeile despre care se crede că prezintă un risc ridicat de cancer de sân sunt de acord cu operația ca măsură preventivă.
Noutate: Femeile care au trecut prin drama masectomiei vor primi bani de la stat. Video documentar
Noutatea este aceasta: pacientele care au trecut printr-o masectomie sau trec în prezent prin drama unui cancer de sân vor primi un ajutor din parte statului român. Femeile vor primi indemnizații lunare și vor avea testele genetice oncologice și manșoanele decontate de către Casa de asigurări în sănătate. De asemenea, actualul premier al României, Nicolae Ciucă, a susținut că sprijinul financiar acordat de stat va fi mai puternic, fie că vorbim de dispozitive sau servicii medicale decontate de CNAS.
Statistica arată înfiorător: 1 din 10 femei poate dezvolta cancer la sân, anual 7000 de femei trec prin această dramă, care le schimbă viața permanent. Cancerul de sân este a doua cea mai frecventă cauză de deces în rândul femeilor, după cancerul pulmonare. Din păcate, 80% din cancerele de sân sunt descoperite când sunt deja în stare avansată, conform statisticilor efectuate în România de către Spitalul Regina Maria.
Referitor la acest subiect de actualitate, Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, a vorbit public despre problemele importanța clarificării procedurilor în cazul sedințelor de psihoterapie la care bolnavii de cancer au gratuitate. Acesta susține faptul că acesta este un aspect extrem de important în schema de tratament, deoarece povara emoțională este una imensă, iar modul în care gestionează pacientul situația din punct de vedere emoțional, poate face o foarte mare diferență.
Ultimii ani au adus o serie de progrese în tratamentul împotriva cancerului de sân. Alături de chimioterapie, radioterapie, terapie hormonală și chirurgie conservatoare, se remarcă o creștere a opțiunii pentru mastectomie.
O altă propunere luată în calcul de către guvernanții români este ca pe lângă indemnizațiile lunare, femeiile să poată beneficia inclusiv de decontarea testelor genetice oncologice și a manșoanelor (bandajelor speciale) compresive, al căror preț este destul de mare, majoritatea fiind importate.