Actual Economic

Noul șef al ANAF se plânge de ce a găsit în instituție. Vrea să organizeze concursuri și să schimbe mentalitatea

Noul șef al ANAF se plânge de ce a găsit în instituție. Vrea să organizeze concursuri și să schimbe mentalitatea

De 5 ani nu s-au mai organizat concursuri. ANAF are o structură de personal îmbătrânită. Un procent de 40% din angajaţii agenţiei au peste 50 de ani. Aceasta este concluzia la care a ajuns Lucian Heiuş, noul preşedinte al ANAF, precizând că nici starea de spirit a angajaţilor după cei 2 ani de pandemie nu e prea bună.

Noul șef al ANAF se plânge de ce a găsit în instituție. Vrea să organizeze concursuri și să schimbe mentalitatea

„Am constatat din păcate că ANAF a fost în continuare subfinanţat. Aici este o problemă trebuie să asiguri şi resurse ca să poţi să obţii şi rezultate. Avem aceleaşi probleme legate de dotarea cu tehnică de calcul, dar cred că asta este o problemă în toată administraţia publică”, a spus el. „Îmi spuneau colegii că cei doi ani de pandemie în care s-a muncit altfel a dus cumva funcţionarul din ANAF într-o letargie. Trebuie să acţionăm ca oamenii să îşi reintre în activitatea şi în modul de stil de pandemie. Şi să începem să acţionăm cât mai ferm în recuperarea creanţelor bugetare”, a spus el.

Totodată, el a spus că a observat un fenomen în primele patru luni: arieratele curente, diferenţa între ceea ce s-a declarat şi ceea ce s-a achitat, este undeva la 12 miliarde.

„Este o creştere a stocului de arierate curente, unde se poate acţiona foarte rapid, să recuperăm şi să vedem ce s-a întâmplat. Este un fenomen care se întâmplă în economia românească din moment ce o firmă declară, dar nu poate să achite integral. Gradul de conformare voluntară la declarare e undeva la 95,59%, dar gradul de conformare la plată este doar de 87,6 %. De aici apare diferenţa între ceea ce omul declară şi îşi asumă că plăteşte dar nu achită”, a spus Heiuş.

Lucian Heiuş: Dacă omul care stă în spatele computereului nu ştie ce să facă cu el, nu am realizat nimic

Cea mai mare provocare a ANAF anul viitor este schimbarea mentalităţii şi trecerea de la pix, hârtie şi dosar cu şină la tasta computerului, a declarat vineri Lucian Heiuş, noul preşedinte al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

„Digitalizarea este viitorul. Şi aici voi acţiona pe două planuri. Unu: trebuie să realizăm o dotare cu tehnică de calcul performantă. Programele de calcul pe care le vom implementa trebuie să funcţioneze perfect. Dar în acelaşi timp trebuie să avem grijă ca personalul care lucrează să fie bine isntruit, Ce contează că ai cel mai bun calculat, cel mai bun program. Dacă omul care stă în spatele computereului nu ştie ce să facă cu el, nu am realizat nimic. Asta este cred cea mai mare provocare a ANAF anul viitor: schimbarea mentalităţii şi trecerea de la pix, hârtie şi dosar cu şină la tasta computerului.  Asta va fi adevărata reformă internă a ANAF”, a declarat Lucian Heiuş.