Rezultatul alegerilor de la Congresul PNL era previzibil fiindcă a candidat doar premierul Nicolae Ciucă. A fost ales șeful liberalilor cu 1.120 de voturi valabil exprimate. Voturi ”pentru” – 1.060; Voturi anulate – 60.
Nicolae Ciucă nu l-a uitat pe predecesorul său, Florin Cîțu, în discursul de azi, de la Congres. El i-a mulţumit preşedintelui Senatului, Florin Cîţu, pentru tot ceea „ce a făcut bine” pentru PNL.
De asemenea, încă de la deschiderea ședinței a spus franc că nu are vechime în Partidul Naţional Liberal, nici experienţă politică şi nici că nu vrea să pară ceea ce nu este. A punctat însă unul dintre principiile sale, care a amintit tuturor că au în față un militar de carieră.
Prezentăm cele mai importante puncte din discursul noului președinte al liberalilor, pe care e bine să le urmărim de-a lungul timpului dacă și cum se materializează.
„Nu mă voi lăsa prizonier”
Nicolae Ciucă speră că va reuși să facă și în partid ce a reușit să facă la guvernare, afirmând că nu va cădea prizonier nici unei tabere sau grupări din partid. O trimitere subtilă la ce s-a întâmplat cu răfuiala dintre Ludovic Orban și Florin Cîțu, dar și la faptul că, militar fiind va știi să ia decizii la acest moment gav, când războiul Rusia-Ucraina bate și la porțile României.
Așa lipsit de experiență politică, noul președinte al PNL a știut să-i așeze pe piedestal pe primari și șefii consiliilor județene.
„Dragi liberali, am scris pe prima pagină a moţiunii că am făcut acest demers conştient că forţa unui partid nu stă într-un om. Forţa partidului este dată de primari, consilieri, preşedinţi de consilii judeţene, este dată de senatori şi deputaţi, dar mai ales este dată de toţi membrii PNL şi de votanţii noştri. Este adevărat – nu sunt un membru cu vechime în partid, nu am experienţă politică şi nici nu vreau să par ceea ce nu sunt, dar niciodată nu mă voi lăsa prizonier. Sunt pregătit să îmi asum această funcţie”, a spus Ciucă.
PNL trebuie să fie alături de președintele Iohnnis
”Țara e condusă de un președinte care provine din PNL, domnul Klaus Iohannis este alături de noi și noi trebuie să fim alături de domnia sa.
Avem o coaliție alături de partenerii noștri din PSD și UDMR. Românii așteaptă de la noi rezultate și eficiență, nu populism și gâlceavă permanentă.
Traversăm o situație de criză continuă, pandemie, creșterea prețurilor la carburanți și bunuri de consum, creșterea inflației și criza de securitate generată de invadarea ilegală și neprovocată a Ucrainei de către armata rusă”, a punctat partenerul PSD și UDMR.
Premierul Ciucă vrea să închidă MCV și țara să fie acceptată în Spaţiul Schengen
Premierul Nicolae Ciucă a atras atenția colegilor liberali că se impune să fie accelerate reformele şi trebuie închis MCV, despre care a arătat că „nu se mai justifică”. El a subliniat şi că este aşteptată o decizie pozitivă privind aderarea României la Spaţiul Schengen, iar pentru asta liberalii trebuie să ceară sprijinul colegilor din PPE.
„Avem nevoie să accelerăm reformele, să reuşim să închidem Mecanismul de Cooperare şi Verificare – MCV, care nu se mai justifică. De asemenea, aşteptăm cât mai repede, o decizie pozitivă, pentru aderarea la spaţiul Schengen, iar pentru aceasta ne bazăm şi pe sprijinul colegilor noştri din PPE. Facem parte din marea familie a Popularilor Europeni, din care mai fac parte şi preşedintele Comisiei Europene şi preşedintele Parlamentului European, iar guvernul României condus de liberali ne plasează în rândul celor mai bine reprezentate ţări din familia PPE”.
Trebuie ca toate instituțiile statului să se concentreze pe absorbția de fonduri europene
„Absorbţia fondurilor europene de către România nu a atins acel nivel de performanţă optimă. De aceea politicile liberale trebuie să menţină în centrul lor obiectivul de a creşte capacitatea de absorbţie. (…) Trebuie să avem un sistem de reglementare predictibil, guvernat de domnia legii, nu unul discreţionar, un sistem care să asigure echitate, transparenţă şi dinamism. Este nevoie, mai mult ca oricând, să ne asumăm domeniile unde să putem face performanţă cu adevărat şi să performăm. Nu putem merge otova cu toate şi la final să ajungem nicăieri”, a mai explicat Nicolae Ciucă.
Răspunsul liberalului Ciucă despre plagiat
Nicole Ciucă nu a scăpat de întrebarea jurnaliștilor cu referire la acuzația de plagiat a tezei de doctorat. Explicația lui nu a diferit de cele anterioare.
„Nu am plagiat. Mi-am terminat teza între anii 1988-2001. Am susținut-o în 2003, pentru că în 2002 am fost în misiune, în teatrul de operații, iar în momentul de față lăsăm instituțiile să și prezinte concluziile, după care voi lua o decizie. Am onoarea și demnitatea să iau o decizie în acest sens”.
Întrebat despre o posibilă demisie dacă se va dovedi plagiatul, acesta a mai spus că „în acel moment voi lua decizia în conformitate cu principiile mele de onoare și demnitate”.