Actual

Noua schemă care stoarce românii de bani. Popriri false pe conturi

Noua schemă care stoarce românii de bani. Popriri false pe conturi
Credit imagine: G4media.ro

Fraudele cibernetice nu se mai opresc în România. După ce ANAF și BCR au atras atenția asupra unor emailuri trimise în numele lor de entități rău-voitoare, o altă instituție bancară avertizează că circulă o nouă schemă frauduloasă.

Astfel, clienții acestei bănci vor fi notificați că li s-a pus poprire pe conturi. În corpul emailului există un link – nu interacționați cu acesta sub nicio formă. În caz contrar, veți fi redirecționat către o pagină suspectă, iar banii vă vor fi luați. Aparent, sumele pe care le aveți în conturi sunt împărțite între mai mulți clienți. Dar banii nu rămân nici în conturile lor!

Mărturii ale victimelor

O victimă din București își prezintă situația astfel: „Am primit un mail că am poprire pe cont. Am deschis mailul. Nu am făcut bine, dar asta e. S-a făcut roșu la semafor, am sunat la *200 că așa îmi scria în cont. Am vorbit cu domnişoara de la call center, mi-a zis că nu am nimic blocat, nu am nimic poprit. Tot eram la semafor cu mașina oprită zic hai să intru și pe cont. Am deschis contul de pe telefon și am constatat că nu mai am niciun ban în cont”, conform ObservatorNews.

Banii bucureșteanului au ajuns în contul unui client din Oradea. Dar aceasta nu a fost nici pe departe destinația finală. Deși orădeanul a încercat să-și blocheze conturile, atât banii cu care s-a trezit din senin, cât și cei pe care îi avea dinainte în cont, i-au dispărut. Ei au fost transferați către o femeie dintr-o altă localitate, iar după aceea, la o cu totul altă bancă. Astfel, sumelor cumulate de la multiplele victime li s-a pierdut urma.

Ce trebuie să rețineți

Phishing este o tactică din ce în ce mai des folosită de hackeri pentru a fura datele și banii victimelor lor. Ei creează clone ale unor pagini web pe care clienții le folosesc în mod curent și-și păcălesc țintele să introducă informații sensibile.

„Nu poți să pierzi practic accesul la cont fără să oferi datele. Există posibilitatea să te infectezi cu malware și prin accesarea unui link și ulterior descărcarea malware-ului pe dispozituvul respectiv dar și prin accesarea unui atașament”, a declarat Mihai Rotaru, din partea Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC). Așadar, principalul sfat al autorităților este de a nu dezvălui astfel de informații înainte de a verifica veridicitatea popririi. Este ideal să sunați la serviciul de relații cu clienții al afacerii sau autorității de la care se presupune că ați primit mesajul suspect.

Variantele mai rudimentare de phishing vor avea și alte indicii, precum domenii web neobișnuite sau greșeli gramaticale.