Adunarea unei regiuni pro-ruse din Moldova a aprobat marți, 16 mai, alegerea unui lider local care intenționează să îmbunătățească legăturile cu Moscova, o mișcare care a declanșat o confruntare cu guvernul pro-european al țării.
Moldova a denunțat invazia Rusiei și a acuzat Moscova că încearcă să destabilizeze administrația președintelui Maia Sandu. Regiunea semiautonomă Găgăuzia din sudul Republicii Moldova și-a ales un nou „bashkan”, sau lider, la sfârșitul săptămânii trecute, într-o cursă în care au participat doar candidați pro-ruși. Adunarea a aprobat acest rezultat.
Controverse în cazul alegerilor din Găgăuzia
Însă premierul moldovean și alți oficiali au sugerat că autoritățile centrale vor încerca să anuleze rezultatele pe motiv că există nereguli pe scară largă. Prim-ministrul Dorin Recean a declarat că rezultatele alegerilor sunt incerte.
„Poliția și procurorii au făcut publice neregulile constatate în timpul votului”, a declarat el la postul de televiziune Pro TV din Moldova.
Evghenia Guțuțule, noul bașcan, dorește „continuarea relațiilor de prietenie” cu Moscova. Ea reprezintă Partidul Șor, care de luni de zile organizează proteste pentru a cere demisia lui Sandu. Ea a fost aleasă duminică în fruntea regiunii Găgăuzia cu 52% din voturile exprimate.
Luna trecută, Sandu a acuzat Rusia de amestec în afacerile moldovenești și a declarat că mulți dintre candidații la alegerile din Găgăuzia sunt agenți ruși. Moscova a negat acuzația de ingerință.
„Noi suntem un partid pro-rus. Vrem în continuare prietenie cu Federația Rusă, prietenie cu alte țări”, a declarat Gutsul reporterilor din capitala regională Comrat.
Ea a spus că dorește să deschidă un birou de legătură al Găgăuziei la Moscova și a adăugat: „Nu vrem conflicte”, relatează EURACTIV.
În timp ce Adunarea Găgăuziei a aprobat în unanimitate rezultatul alegerilor, sute de protestatari s-au adunat în fața clădirii strigând „Jos dictatura, jos Maia Sandu!”.
Vor fi scoși în ilegalitate pro-rușii de la Șor?
Curtea Constituțională a Republicii Moldova este așteptată să emită miercuri o decizie privind interzicerea partidului Șor.
Liderul său, magnatul de afaceri Ilan Șor, și-a mărit luna trecută sentința în contumacie la 15 ani de închisoare în legătură cu furtul a 1 miliard de dolari din băncile moldovenești în perioada 2014-2015, echivalentul unei optimi din producția națională anuală. Lui Shor i-au fost impuse sancțiuni de către SUA anul trecut din cauza legăturilor cu Moscova. El locuiește în Israel.
Câteva mii de protestatari care denunță liderii pro-occidentali ai Republicii Moldova au mărșăluit prin capitala fostului stat sovietic pentru a șasea duminică consecutiv și au instalat o nouă tabără de corturi, la câteva zile după ce poliția a evacuat o tabără similară.
Ilan Șor, condamnat pentru fraudă în 2017 în legătură cu un scandal bancar de un miliard de dolari, trăiește în Israel, dar protestele antiguvernamentale conduse de partidul său au fost o obișnuință în capitala Republicii Moldova în ultimele luni.
Guvernul moldovean vede Găgăuzia, o regiune predominant turcică de aproximativ 140.000 de persoane, ca pe una dintre cele două capete de pod politice ale Moscovei, fostul stăpân sovietic, pentru a destabiliza politica națională internă.
Cealaltă este Transnistria, care se află la granița de est a Moldovei cu Ucraina, găzduiește aproximativ 1.500 de soldați ruși și este strâns aliată cu Moscova.
Împreună cu Ucraina și Georgia, Moldova a obținut anul trecut statutul de țară candidată la UE.