Actual

Noua ordine mondială din perspectiva Rusiei. Încotro ne îndreptăm

Noua ordine mondială din perspectiva Rusiei. Încotro ne îndreptăm

Reguli nou concepute au demonstrat Occidentului cât se poate de limpede cum arată o ordine mondială care nu este bazată pe drept internațional. Alianța de parteneriat dintre Australia, Marea Britanie și Statele Unite (AUKUS) este un exemplu al acestei politici, a declarat reprezentanta oficială a Ministerului de Externe al Rusiei, Maria Zaharova, scrie Vești din Rusia.

„Occidentul colectiv aruncă constant pe agendă reguli noi prezentându-le ca drept intenațional(…). Toți repetă că noua ordine mondială se va baza exact pe aceste noi reguli. Și le-a plăcut tuturor. A încetat să mai placă atunci când toți s-au confruntat cu noul concept în practică. În momentul în care Statele Unite, Marea Britanie și Australia, fără să întrebe pe nimeni, au inventat într-o zi o nouă alianță trilaterală, care va modifica raportul de forțe în lume, în securitatea colectivă și stabilitatea internațională. Și, brusc, aceste noi reguli, care încă mai ieri erau atât de interesante, s-au dovedit a fi chiar nu atât de tentante”, a spus Maria Zaharova.

Oficialul a subliniat că, înainte, baza legală a ordinii mondiale a fost Carta ONU.

„Ea a fost dezbătută și aprobată în mod colectiv, ținând cont de părerile diferitelor țări, care de foarte multe ori nu coincideau unele cu altele, pe bază de compromis și cu respectarea intereselor, dar astăzi, regulile sunt ștampilate absolut haotic”, a declarat Zaharova.

Noile reguli, neclare chiar și pentru cei care le-au creat

Ea a explicat că în etapa de aprobare a noilor reguli, neclare chiar și pentru cei care le-au creat, are loc un fel de luptă între țări.

„Parcă ar exista reguli, dar parcă nici chiar autorii lor, țările însele nu pot înțelege care dintre ele este principală, dominantă și care este secundară”, a adăugat purtătoare de cuvânt a MAE rus.

Zaharova a subliniat că discursul ministrului de Externe al Rusiei, Serghei Lavrov, la conferința internațională, a fost dedicat unei probleme globale, dar fără a pierde conținutul concret.

„Lavrov și-a dedicat discurul, dacă este să folosim terminologie politologică, unei comparații, unei analizei a ceea ce a fost înainte – cadrul juridic internațional – și a acelor noi regui, după care, în opinia Occidentului colectiv, trebuie să se construiască noua ordine mondială”, a explicat Zaharova.

Noul parteneriat în sfera securității între Australia, Marea Britanie și SUA a fost anunțat la 16 septembrie. Australia intenționează, cu ajutorul tehnologiilor americane, să construiască minim opt submarine nucleare, primele urmând să intre în exploatare în 2036 și, de asemenea, să-și echipeze forțele armate cu rachete de croazieră americane.