Noua lege a pensiilor introduce puncte suplimentare pentru a corecta inechitățile din sistem, potrivit autorităților. Simona Bucura-Oprescu a explicat că punctele de stabilitate vor fi acordate persoanelor care lucrează peste 25 de ani. Se încurajează astfel continuitatea în muncă. Pentru fiecare an lucrat între 25 și 30 de ani se vor acorda 0,5 puncte pe an. Cei care au lucrat între 30 și 35 de ani vor primi 0,75 puncte pe an. Cei care au peste 35 de ani de muncă vor primi un punct pe an.
„Punctele de stabilitate sunt cele obținute în muncă peste 25 de ani. Dacă eu lucrez peste 25 de ani, pentru perioada pe care o desfășor în muncă după 25 de ani, între 25 de ani și 30 de ani, obțin 0,5 puncte pe an, pentru fiecare an lucrat”, a explicat ministrul.
O altă modificare importantă este includerea în calculul pensiei a sporurilor și veniturilor nepermanente. Condiția este ca acestea să fi fost supuse contribuțiilor sociale. Printre veniturile luate în considerare se numără al 13-lea salariu și diverse prime. Începând cu 1 septembrie, aceste sporuri vor fi incluse în calculul pensiilor atât pentru viitorii pensionari, cât și pentru cei deja pensionați. Pensionarii actuali vor trebui să prezinte adeverințe pentru sporurile care nu sunt deja incluse în dosarul lor de pensie.
Noua lege a pensiilor aduce mai multe beneficii
Noua lege recunoaște și perioadele necontributive asimilate. Acestea sunt studiile universitare, stagiul militar, concediul medical, șomajul, deportarea, prizonieratul și detenția politică. Aceste perioade vor adăuga puncte suplimentare la pensie, beneficiind atât pensionarii actuali, cât și cei viitori. De exemplu, pentru fiecare an de studii universitare, master sau doctorat, se va acorda un punctaj suplimentar de 0,25 puncte.
„Vor aduce punctaj suplimentar și este important ca tinerii în special să cunoască acest lucru. Ai o educație bună, ai studii universitare, master, doctorat la zi, vei primi un punctaj suplimentar de 0,25 de puncte de pensie pe an”, spune ministrul.
Pentru a beneficia de aceste puncte suplimentare, pensionarii trebuie să fi contribuit la sistemul de pensii timp de cel puțin 15 ani. Stagiul minim de cotizare rămâne de 15 ani, iar stagiul complet de cotizare este de 35 de ani.
”Pentru asta trebuie să ai un stagiu minim de cotizare contributiv de 15 ani! Stagiul minim de cotizare rămâne neschimbat, stagiul minim de cotizare este 15 ani, stagiul complet de cotizare este de 35 de ani”, a explicat Simona Bucura-Oprescu pentru Antena 3 CNN.
Daniel Baciu, directorul Casei Naționale de Pensii Publice, a clarificat că în situația în care sumele din adeverințe sunt mai mici decât cele din carnetul de muncă, pensia nu va fi redusă. Punctele de stabilitate, împreună cu punctele contributive și necontributive, vor fi înmulțite cu valoarea punctului de referință pentru a calcula valoarea finală a pensiei.