A avut loc un șir de puciuri care nu poate fi ignorat și pus pe seama fricțiunilor politice obișnuite din niște țări predispuse la dezordine – ele au consecințe grave.
Gabon pare să fi devenit ultima țară africană care i-a căzut victimă unui puci. Ofițeri ai armatei care au anunțat că preluaseră puterea de la conducătorul țării, Ali Bongo Ondimba, și că rezultatele disputate ale alegerilor recente sunt anulate, scrie publicația britanică The Telegraph.
Mișcări pe scară largă
Luna trecută armata l-a răsturnat pe președintele Nigerului, iar puciuri similare au mai avut loc și în Mali, Guineea, Burkina Faso și Ciad.
Puterile occidentale sunt probabil neliniștite, nu în ultimul rând și pentru că inamicii lor au căutat să exploateze instabilitatea tot mai mare din unele părți ale Africii.
În unele țări Rusia și Grupul Wagner au umplut vidul lăsat în urmă de foste puteri coloniale precum Franța. Și-au asigurat acolo contracte profitabile pentru resurse naturale în schimbul ajutorului de securitate pentru noile regimuri.
Dar fundalul e ocupat de o luptă chiar mai amplă pentru influență în porțiuni vaste ale planetei, o luptă între democrații și autocrații pe care e cât se poate de posibil ca lumea liberă să o piardă.
Situația e gravă
Aceste evenimente nu pot fi ignorate și puse pe seama fricțiunilor politice obișnuite din niște țări predispuse la dezordine.
Am putea fi martori, în parte, la consecințele indirecte ale restricțiilor anti-Covid-19 din Occident, care au perturbat lanțurile globale de aprovizionare și, conform anumitor estimări, e posibil să fi împins milioane de africani sub limita sărăciei.
Cu siguranță că politicienii din SUA și Europa nu s-au întrebat dacă graba lor de a-și închide economiile va avea și consecințe internaționale mai ample.
Instabilitatea va lua proporții
Pe termen mai lung, această instabilitate s-ar putea răsfrânge asupra Vestului. Unele părți ale Africii amenință să devină sanctuare ale teroriștilor.
Mai mult chiar, dacă guvernele africane nu pot crea condițiile pentru prosperitatea așteptată de populație, actuala criză a migrației s-ar putea să nu fie decât o mostră a evenimentelor ce vor urma.
Ce zic rușii
Autorităţile de la Kremlin susţin că evenimentele actuale din Africa şi din alte zone ale lumii reprezintă ultima bătălie dusă pentru decolonizare. Aceasta este poziţia exprimată de Maria Zakharova, purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Federaţiei Ruse, într-un editorial publicat de site-ul cotidianului Izvestia.
Zakharova se referă la articolele 73 şi 74 ale Cartei ONU care vorbeşte despre teritorii neautonome, teritorii ce sunt denumite în documentul respective drept acele zone „ale căror popoare nu au atins înca un grad deplin de autoguvernare”.
Reprezentanta Ministerului de Externe de la Kremlin susţine că „de fapt, vorbim despre colonii”, acest lucru fiind confirmat în opinia sa de lista preliminară a teritoriilor aprobată de Comitetul Special al ONU pentru Situaţia cu Implementarea Declaraţiei privind acordarea independenţei ţărilor şi popoarelor coloniale („Comitetul Special 24”).