Actual Lifestyle

NOU. S-a stabilit când va putea fi plătită rovinieta și prin ghișeul.ro

NOU. S-a stabilit când va putea fi plătită rovinieta și prin ghișeul.ro
bihorjust

Începând cu luna noiembrie, șoferii își vor putea plăti rovinieta și prin platforma ghiseul.ro. Oridinul a fost deja publicat în Monitorul Oficial și are ca scop reducerea numărului mare de amenzi date până acum, pentru neplata rovinietei.

NOU. Când va putea fi plătită rovinieta și prin ghișeul.ro

Din data de 16 noiembrie 2022, potrivit Ordinului ministrului Transportului și și Infrastructurii  nr. 2.130/2022,  prin ghișeul.ro vor putea fi achitate atât taxa de drum, cât și taxa de pod de la Fetești. După ce vor plăti aceste taxe, folosind platforma mai sus menționată, șoferii vor primi pe e-mail documentele care dovedesc tranzacția.

La emiterea rovinietelor cu valabilitate mai mare sau egală cu 30 de zile, solicitantul poate opta pentru a fi notificat, pe e-mail-ul furnizat la achitarea tarifului de utilizare, atunci când se apropie data de expirare a valabilității rovinietei.

Pe de altă parte, trebuie știut că rămân valabile și celelalte forme de plată a taxei de drum, respectiv cu numerar, direct în benzinării și la stațiile de taxare (în cazul taxei de pod), online (prin aplicația eTarife a CNAIR sau pe portalul CNAIR www.erovinieta.ro) sau prin SMS.

Amintim că, până la intrarea în vigoarea a ordinului, rovinietele pot fi achitate, în continuare, online – prin aplicația eTarife sau pe portalul CNAIR, direct în benzinării, în punctele de taxare ori prin SMS.

Ce trebuie să știm despre rovinietă

Rovinieta este taxa de drum care trebuie achitată de șoferii care utilizează rețeaua de drumuri naționale din România, mai exact autostrăzile, drumurile expres, drumurile internaționale și drumurile naționale principale și secundare.

Atunci când se deplasează pe drumurile din afara localităților, fie ele naționale, europene sau autostrăzi, șoferii trebuie să achite rovinieta. Dacă taxa de drum nu mai este valabilă, ei se pot alege cu amenzi care bat la buzunar.

Sumele prevăzute ca amendă

Există camere fixe, dar și mobile, amplasate pe diferite porțiuni ale drumurilor, care pot descoperi șoferii aflați în circulație pe drumurile publice fără rovinietă. Amenzile sunt cuprinse între 275 și 11.900 de lei.

Cele mai mici sancțiuni se dau în cazul autoturismelor (275 – 550 de lei), în timp ce amenzile cele mai mari se dau în cazul vehiculelor de transport de marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone (5.950 – 11.900 de lei).