Normele de aplicare ale Programului „Noua Casa”. Din această săptămână, cei care vor să își cumpere locuințe cu ajutorul programului guvernamentală ”Noua Casă” pot merge la bănci cu actele necesare, după ce normele de aplicare au fost publicate în Monitorul Oficial. Noul programul va continua să ofere facilitățile din vechiul program ”Prima Casă”, însă aduce și noi avantaje în schema de finanțare garantare, pusă la dispoziție de sta.
În noua variantă a programului a fost păstrată condiția unui avans de 5% din preț pentru cei care vor o locuință de cel mult 70.000 de euro. În acest caz, garanția oferită de stat este de până la 50%. Însă programul pe mită acum și cumpărarea unor locuințe mai scumpe, situație în care pot fi accesate credite de până la 140.000 de euro. În cazul unui astfel de credit, crește și avansul până la 15 procente, cu o garanție de 60%.
Dumitru Nancu, directorul general al Fondului Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, instituția care gestionează implementarea programului: Obiectivul principal al Programului ”Noua Casă” este o reorientare a constructorilor către locuinţe 3 mai mari, pentru că în anul 2019 a fost cea mai mică suprafață locuibilă livrată de către dezvoltatorii imobiliari către cetățeni.
Institutul Național de Statistică a arătat că 63 de metri pătraţi a fost suprafaţa livrată. deci, practic, dezvoltatorii imobiliari îşi creau produsul în funcie de Programul ”Prima Casă”. Un alt argument: din patru credite ipotecare, trei erau ”Prima Casă”, deci era clar că produsul nu croia piaţa.
Prin acest ”Noua Casă”, prin programul, prin varianta de 140.000 de euro, aşteptăm ca să se vândă locuințele care sunt mai mari și care îţi oferă și un confort mai mare.
Pot accesa Programul ”Noua Casă” doar cei care nu au avut niciodată o locuință mai mare de 50 de metri pătrați utili. De asemenea ,cei care cumpără o casă prin acest program nu o vor putea vinde în următorii cinci ani.