Lifestyle

Nor neobișnuit pe cerul orașului Bursa din Turcia. La prima vedere, ai zice că e un OZN

Nor neobișnuit pe cerul orașului Bursa din Turcia. La prima vedere, ai zice că e un OZN

Locuitorii orașului Bursa din Turcia au avut parte de o imagine cu totul și cu totul inedită, informează BBC. E vorba de o formațiune noroasă, care creează o iluzie optică.

Este vorba de un nor lenticular, asemănător undelor, care îi face pe oameni să creadă că au în față un OZN. Bursa este un oraș situat la baza unui lanț muntos, iar această poziționare favorizează producerea acestui fenomen.

Arată a obiecte zburătoare

Potrivit specialiștilor, norii lenticulari se formează la înălțime cuprinse între 2000-5000 de metri. Oamenii de știință spun că atunci când solul se răcește, absoarbe toate căldura din mediul înconjurător și face ca straturile de aer să fie la o temperatură mai mare decât cele superioare.

Are loc o inversiune termică și dau norilor o formă lenticulară, aceștia arătând a obiecte zburătoare și chiar fiind confundați de nenumărate ori cu acestea.

Nu zburați lângă norii lenticulari

Piloții evită întotdeauna zvorul în zonele unde se află norii lenticulari. Motivul? Vântul este foarte puternic și poate provoca o destabilizare serioasă în zbor. Pe de altă parte, acest tip de vânt este foarte căutat în zborurile care nu folosesc motorul.

De altfel, recordul mondial pentru planor s-a realizat datorită curenților de aer care dau naștere norilor lenticulari. Spre deosebire de ceilalți nori, cei lenticulari nu se mișcă din locul în care s-au format.

Insula Litla Dimun din statul Feroe este tot timpul acoperită de un nor lenticular

Chiar dacă este una dintre cele mai mici insule din lume, Litla Dimun din statul Feroe e mereu acoperită de un nor lenticular pufos. El este dispus în partea superioară și ocazional, coboară spre țărm. Mica insulă este nelocuită însă, grație norului, tot mai multe persoane vin să o vizite și să vadă cu proprii ochi o imagine greu de explicat în cuvinte.