Administrația condusă de Marcel Ciolacu vrea să elimine actualele facilități fiscale pentru industria construcțiilor și să introducă o deducere din salariu a contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS).
Costul construcțiilor va crește ca urmare a acestei măsuri, ceea ce va duce, în final, la o creștere de 10-12% a prețului imobilelor.
Constructorii și agricultorii se revoltă
În urma discuțiilor despre riscurile imediate legate de eliminarea facilităților fiscale, atât constructorii, cât și fermierii, care sunt afectați de aceleași modificări fiscale, au amenințat cu declanșarea unor proteste. Aceștia au subliniat efectul dăunător asupra companiilor lor și au avertizat asupra repercusiunilor economice și sociale ale noilor reglementări.
„Dacă ne raportăm în momentul de față la 1000 de euro, în Vest se câștigă 2500 de euro, mi-e teamă că daca se va lua o măsură radicală în ceea ce privește aceste facilități, vom coborî din nou la 700 de euro pe lună, în timp ce în Vest ar putea crește veniturile”, a declarat Cristian Erbașu, președintele Federației Patronatelor Societăților din Construcții.
Aceste avantaje fiscale au fost esențiale pentru a ajuta industria construcțiilor să facă față recesiunilor economice, menținând locurile de muncă și stimulând creșterea activității de investiții.
Ceea ce se pregătește pentru constructori, între timp, este doar o mică parte dintr-o „listă neagră” de măsuri discutate de PSD. Printre aceste măsuri se numără majorarea TVA, impozitarea tichetelor de masă, creșterea cotei de impozitare a dividendelor corporative și eliminarea tichetelor de vacanță.
Chiar dacă informațiile au fost deja făcute publice în mod informal, toate aceste măsuri se află acum pe agenda guvernului și este probabil că vor fi adoptate.
„La întâlnirea anterioară cu guvernul, am demonstrat faptul că statul iese în pierdere”, a mai spus Cristian Erbașu.
Măsurile propuse de PSD vor afecta negativ populația
Aceste ajustări ar modifica în mod semnificativ climatul de afaceri și ar putea avea efecte dăunătoare atât asupra firmelor, cât și asupra populației în general. Impozitarea tichetelor de masă ar putea limita beneficiile angajaților, în timp ce creșterea TVA ar putea duce la creșterea prețurilor pentru consumatori. Majorarea impozitelor pe dividende ar putea descuraja investițiile din sectorul privat, iar eliminarea voucherelor de vacanță ar afecta sectorul turismului.
Dacă vor fi puse în aplicare, aceste politici ar putea avea o influență semnificativă asupra economiei și ar putea îngreuna și mai mult funcționarea întreprinderilor, potrivit realitatea.net.