Noile măsuri de restricții pot produce efecte contrare în lupta cu pandemia. Începând de astăzi, România intră într-o nouă etapă în lupta mondială împotriva pandemiei de COVID-19. Noile măsuri de restricții stabilite joi seara în ședința de Guvern de la Palatul Victoria, introduc țara într-o carantină parțială și ridică noi dificultăți față de carantina din martie.
Cum justifică Șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, impactul economic asupra țării?
Setul nou de măsuri impus de autorități în urma creșterii alarmante al numărului de noi cazuri de infectări cu virusul COVID-19, introduc o „carantină parțială” care mută toate școlile din țară în sistem online, masca de protecție devine obligatorie pe întreg teritoriul, iar circulația în intervalul 23:00 și 5:00 impune prezența unei declarații pe propria răspundere. În plus față de vechile măsuri luate în timpul stării de urgență din primăvară, decizia de închidere a piețelor îi pun în dificultate pe micii comercianți dar care va produce în același timp și o supraaglomerare în magazine.
În fața acestei situații, Raed Arafat a declarat faptul că situația eventualei aglomerări din magazine poate fi „mai ușor de controlat” prin măsurile de protecție obligatorii impuse în special marilor lanțuri de supermarketuri.
„Pieţele închise se închid şi rămân cele din spaţii deschise şi deja unele autorităţi locale au mutat tarabele din spaţiile închise din interior afară ca să funcţioneze mai departe”, a spus Raed Arafat, la Digi24.
În ceea ce privește restricțiile pe timp de noapte, acesta a explicat motivul impunerii declarației pe propria răspundere și principalul segment de vârstă al țării cel mai afectat.
„Pentru că în intervalul acesta se mişcă foarte mult tinerii. Poate că acest lucru noi nu-l observăm, dar ei se mişcă, se vizitează, sunt întâlniri în apartamente, în case, sunt tineri care merg mai ales în timpul weekendului”, a spus Arafat.