Guvernul are în vedere reforme ale impozitelor și accizelor pentru a găsi noi surse de venit care să acopere deficitul în creștere. Prețul alcoolului, al țigărilor și al benzinei vor crește, la fel ca și TVA-ul, potrivit ministrului de finanțe Marcel Boloș. În plus, nu vor mai exista scutiri de CASS (contribuția de asigurări sociale de sănătate).
Aceste măsuri sunt menite să garanteze respectarea deficitului de 4,4 pe care statul român și l-a asumat. Premierul a subliniat că vor fi folosite toate măsurile esențiale pentru îndeplinirea acestui obiectiv, iar una dintre sugestiile administrației pentru a obține mai multe fonduri a fost modificarea taxelor și accizelor.
Se taie beneficiile angajaților
Situația financiară a statului a fost subiectul unui anunț important făcut de ministrul de finanțe, Marcel Boloș. Acesta a declarat că, în prima jumătate a anului, cheltuielile guvernului au fost cu 40 de miliarde de lei mai mari decât cele planificate. Autoritățile se confruntă cu o dificultate ca urmare a acestui dezechilibru bugetar substanțial cauzat de discrepanța dintre venituri și cheltuieli.
Având în vedere această împrejurare, guvernul dezbate primele ajustări, care vizează persoanele care beneficiază acum de scutirea de contribuție la sănătate. În încercarea de a impulsiona bugetul de stat, este posibil ca acești lucrători să fie obligați să contribuie la fondul de sănătate.
Astfel de măsuri pot fi luate pentru a reduce deficitul și pentru a spori stabilitatea financiară a națiunii. Pentru a lua o decizie și a identifica cele mai bune modalități de gestionare a crizei economice, ajustările sugerate trebuie mai întâi să fie examinate cu atenție și discutate în cadrul coaliției de guvernare.
Potrivit ministrului de Finanțe, Marcel Boloș, acest beneficiu nu ar mai trebui să fie disponibil pentru lucrătorii care acum sunt scutiți de plata primelor de asigurare de sănătate de 10% din salariul brut, cum ar fi cei din construcții și industria agroalimentară, adică aproape 900.000 de români.
,,Nu mai putem bălti în aceste facilități fiscale, dar și în zona acestor impozite indirecte, mai ales pe consum, pentru ca mai apoi să avem problemele de fond, pe marile servicii publice. E nedrept, din această perspectivă, ca alții în locul tău să plătească această contribuție la asigurările sociale de sănătate, e un minim de decență în a asigura un sistem contributiv la asigurările de sănătate”, a spus Marcel Boloş, ministrul Finanțelor.
Cresc prețurile la țigări și alcool
Planul guvernului ar urma să majoreze costurile finale pentru bunuri, inclusiv țigări, alcool și benzină, pentru a crește accizele la nivelul mediu european. Taxa pe valoarea adăugată (TVA) ar putea fi reformată pentru a avea doar două cote: 9% pentru alimente și medicamente și 19% pentru toate celelalte bunuri și servicii. Acest plan ar elimina cota redusă de TVA de 5%.
Reducerea accizelor la nivelul mediu european ar putea crește veniturile statului, dar ar putea crește costul bunurilor supuse accizelor. Eliminarea cotei reduse de TVA de 5 % ar obliga clienții să plătească mai mult pentru anumite bunuri și servicii.
În încercarea de a crește veniturile bugetare și de a aduce sistemul fiscal românesc în conformitate cu normele europene, se propun aceste modificări. Având în vedere efectul lor asupra consumatorilor și a economiei în ansamblu, ele trebuie analizate și dezbătute cu atenție.
Profesorul de economie Christian Năsulea a declarat că: ,Alte state europene reduc TVA pentru a încerca să combată creșterea prețurilor și a face viața mai ușoară cetățenilor. Creșterea TVA de la 5% sau de la 9% la 19% pentru toate categoriile de produse se va resimți imediat în prețurile produselor și atunci e o problemă pe care politicienii trebuie să o aibă în vedere”, potrivit romaniatv.net.