Social

Noi schimbări pentru elevi. Anunțul ministrului Educației la început de an școlar

schimba-calendarul-scolar
Sursa foto Edupedu

Ligia Deca, ministrul Educației, a transmis faptul că o măsură bună pentru acest an școlar ar fi adoptarea unui orar decalat pentru elevi pentru începerea cursurilor. În acest fel, se vor evita aglomerațiile.

„Cu siguranță, cred că ar fi o soluție bună să avem ore de începere diferite pentru unități de învățământ variate, pentru că este clar: presiunea pe infrastructura Bucureștiului este foarte mare. Acest lucru însă se poate întâmpla atunci când nu există presiune pe numărul de schimburi, pentru că altfel se ia în calcul toată perioada zilei disponibilă pentru a putea desfășura activități didactice”, a transmis Ligia Deca, ministrul actual al Educației.

Orar decalat pentru elevi

Aceeași măsură a fost susținută și în 2019, de către Ecaterina Andronescu, pe atunci ministru al Educației.

„Sunt de acord cu propunerea doamnei primar şi chiar mă gândeam – şi poate că acest lucru este valabil în mai multe oraşe – dacă am putea să gândim o formulă: nu toate şcolile să înceapă la ora 8:00. Să încercăm să decalăm programul în aşa fel încât să nu supraaglomerăm oraşele. Din punctul de vedere al ministerului, suntem extrem de deschişi spre propunerile dumneavoastră. (…) Problema cu microbuzele, propusă de doamna primar Gabriela Firea, funcţionează în Cluj şi funcţionează cu rezultate foarte bune. Poate fi o soluţie, un model pe care să îl avem în mai mute din oraşele noastre aglomerate“, a transmis la vremea respectivă Ecaterina Andronescu.

Iulian Cristache, președintele Asociației Federațiilor de Părinți, a transmis faptul că și o diferență de 30 de minute ar fi un beneficiu.

„Pentru părinții sau pentru familiile care au mai mulți copii, faptul că trebuie să duci doi sau trei copii la școală având program decalat ar fi și din acest punct de vedere un sprijin, pentru că ar fi imposibil să duci, de exemplu, trei copii în intervalul orar 07:00-08:00, nu ai cum”, a transmis președintele.

Care sunt minusurile unui orar decalat

Referitor la o decalare la orar, Iulian Cristache a spus că există și minusuri. Există familii în care există mai mulți elevi . Unul ar începe la ora 8, iar altul la ora 9, lucru ce nu ar ajuta părinții. Sunt unele situații în care copilul ar trebuie să ajungă la școală la ora 8:30.  În acest caz, nu ar putea fi dus la ore. Acest lucru se întâmplă în condițiile în care părinții încep muncă la ora 8:00. În acest ultim caz se vorbește despre copii din ciclul primar. Cei de la gimnaziu se pot duce și singuri la ore.

O schimbare la orar ar pune presiune pe unitățile de învățământ. Acestea ar avea nevoie de mai mulți profesori. Acets lucru ar duce automat la o finanțare suplimentară din partea Ministerului Educației, conform președintelui.

Un ultim minus al acestei posibile decalări se referă, din punctul de vedere al președintelui, ar fi faptul că propriul program al copiilor s-ar decala. Acești vor întârzia la activitățile extrașcolare, conform antena3.ro.

Măsură este văzută cu ochi buni. Ceea ce trebuie menționat este faptul că decizia trebuie să se ia pentru fiecare unitate de învățământ în parte. Conform lui Iulian Cristache, aceasta nu trebuie luată la nivelul inspectoratelor școlare.