Miercuri, administraţia condusă de Donald Trump a impus noi sancţiuni împotriva Iranului. Aceste măsuri au fost luate pentru menținerea securității internaționale și nu trebuie anulate de viitoarea administrație a lui Joe Biden, au argumentat oficialii de la Casa Albă.
Au fost impuse noi sancțiuni de către Departamentul de Stat şi cel al Trezoreriei asupra Fundaţiei iraniene Mostazafan şi celor 160 de filiale ale acesteia. Printre acuzații se numără suportul material acordat ayatollahului Ali Khamenei, liderul suprem al Iranului, suport ce dezvoltă acțiuni negative, inclusiv reprimarea disidenţilor:
„Deşi se prezintă ostentativ ca organizaţie caritabilă care ar avea obiectivul oferirii de asistenţă săracilor şi celor oprimaţi, activele acestei organizaţii sunt expropriate de la poporul iranian şi sunt folosite de liderul suprem, Ali Khamenei, pentru îmbogăţirea instituţiei sale, pentru răsplătirea aliaţilor politici şi persecutarea inamicilor regimului”, anunţă Departamentul Trezoreriei de la Washington.
Mike Pompeo, Secretarul de Stat american în funcţie, a emis un comunicat în care evidenţiază „importanţa sancţiunilor impuse Iranului”, argumentând că măsurile aplicate de Administraţia Donald Trump contribuie la menţinerea securităţii pe plan internaţional şi nu ar trebui anulate de viitoarea Administraţie de la Washington:
„Sancţiunile fac parte din presiunile pentru crearea unui nou Orient Mijlociu, pentru a aduce împreună naţiuni care suferă ca urmare a violenţelor Iranului şi vor o regiune cu mai multă pace şi mai stabilă decât până acum. Reducerea presiunilor este o opţiune periculoasă, care ar slăbi noile parteneriate pentru pace în regiune şi ar fortifica doar Republica Islamică Iran”, a argumentat Mike Pompeo.
În cazul unui eventual atac al Statelor Unite, administraţia de la Teheran a ameninţat, marţi, că va riposta după ce informaţiile arată că preşedintele în funcţie, Donald Trump, ar vrea să lanseze o operaţiune pentru distrugerea instalaţiilor nucleare iraniene:
„Orice acţiune împotriva naţiunii iraniene ar atrage cu siguranţă o reacţie devastatoare”, a declarat Ali Rabiei, purtătorul de cuvânt al Administraţiei de la Teheran.
Aceste declarații vin în contextul în care Donald Trump lua în considerare o acțiune militară împotriva Iranului, după ce Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică a semnalat o serie de nereguli în ceea ce privește instalațiile nucleare. Administraţia de la Teheran continuă să acumuleze stocuri de uraniu purificat, cantitatea depăşind de 12 ori limita autorizată prin Acordul nuclear semnat cu marile puteri. Iranul a intensificat activităţile de stocare a uraniului ca reacţie la retragerea Statelor Unite din Acordul nuclear semnat de marile puteri cu Teheranul.
Atacul militar a fost însă descurajat de consilierii lui Donald Trump, care au explicat posibilitatea extinderii conflictului în regiune.