Actual Lifestyle

Noi reguli privind concediul pentru creșterea copilului, cel de paternitate și rolul de îngrijitor, în varianta legală, revizuită

concediu paternal

La nivel comunitar, s-a reușit revizuirea legislației privind creșterea copilului, de către mamă sau tată, după posibilitățile existente într-o familie. Inclusiv în ceea ce privește rolul de îngrijitor, legea a suferit unele modificări.

Noi reguli privind concediul pentru creșterea copilului, cel de paternitate și rolul de îngrijitor, în varianta legală, revizuită

Toate statele membre ale Uniunii Europene trebuie să aplice noi reguli privind concediul pentru creșterea copilului de către unul dintre cei doi părinți. Măsurile juridice fac referire  inclusiv la rolul de îngrijitor.

Începând cu ziua de marți, 2 august 2022, au intrat în vigoare normele instituite la nivelul Uniunii pentru a îmbunătăţi echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată a părinţilor şi îngrijitorilor, măsuri legislative adoptate inițial în 2019, informează, printr-un comunicat media, Executivul comunitar al UE.

La formulele legislative vechi au fost aduse modificări care vin să rezolve anumite situații care nu erau reglementate explicit prin actele normative anterioare.

Nou: Actualele norme juridice stabilesc clar care sunt standardele minime cu privire la concediul de paternitate, concediul pentru creşterea copilului şi concediul de îngrijitor, precum şi drepturi suplimentare, cum ar fi dreptul de a solicita formule flexibile de lucru, care vor ajuta persoanele în cauză să îşi continue atât cariera, cât şi viaţa de familie fără a sacrifica una dintre acestea în favoarea celeilalte.

În subsidiar, există motivația care atestă că se dorește o Uniune a egalităţii, acesta fiind și motivul pentru care concediul paternal a fost cu mult îmbunătățit față de vechile prevederi legale.

Directiva se referă la echilibrul dintre viaţa profesională şi cea privată. Se dorește participarea femeilor pe piaţa forţei de muncă şi utilizarea concediilor din motive familiale şi a formulelor flexibile de lucru. La fel și în privința bărbaților, care au același drept prin obținerea concediului de paternitate, pentru creșterea copilului.

Concediul de creștere a copilului se acordă pe o perioadă de maximum doi ani de la nașterea copilului sau pe o perioadă de trei ani, în cazul copiilor care suferă de un handicap sau o problemă medicală. De acest tip de concediu poate beneficia oricare dintre părinții copilului, după ce, în prealabil, cei doi părinți au căzut de acord care să rămână acasă cu copilul și care să lucreze.

Și România urmează să aplice normele europene

”Directiva 2019/1158/19 privind echilibrul dintre viața profesională și cea privată a părinților și îngrijitorilor și de abrogare a Directivei 2010/18/UE a Consiliului a fost aprobată și publicată la data de 20 iunie 2019.

Obiectivul general al directivei este de a asigura punerea în aplicare a principiului egalității de tratament între bărbați și femei în ceea ce privește oportunitățile pe piața muncii și tratamentul la locul de muncă.

Prin adaptarea și modernizarea cadrului juridic al UE, directiva va permite părinților și persoanelor cu responsabilități de îngrijire să reconcilieze mai bine sarcinile profesionale și cele de îngrijire.

Această nouă Directivă își propune să introducă standarde minime la nivelul Uniunii Europene prin reglementarea concediului de paternitate, concediului pentru creșterea copilului și concediului îngrijitorilor, încurajând atât bărbații cât și femeile să beneficieze de concediu în vederea îmbunătățirii accesului femeilor pe piața forței de muncă și asumarea de către tată a responsabilităților de îngrijire a copilului.

Transpunerea Directivei este obligatorie iar statele membre UE trebuie să se conformeze acestei Directive până la 2 august”, se arată într-o notă informativă a Ministerului Muncii, emisă în luna iulie 2022.

Concluzie

Proiectul de OUG din România care prevede modificarea şi completarea unor acte normative, adoptat de Executivul din România, califică drept discriminare orice tratament mai puţin favorabil aplicat unei femei sau unui bărbat, pe motiv că a solicitat concediul de îngrijitor ori că și-a exercitat dreptul de a solicita formule flexibile de lucru. Totodată, vine să interzică orice concediere a unui angajat aflat în concediul de îngrijitor sau care și-a exercitat dreptul de a solicita, după necesitate, formule accesibile de lucru.

Foto: pixabay