Seismologii au recunoscut încă din anii ’70 că în cea mai adâncă parte a mantalei terestre se află două pete misterioase. Acestea sunt de mărimea unui continent, una sub Africa și cealaltă sub regiunea Pacificului de Sud. Aceste pete, mai dense decât materialul care le înconjoară, ar putea fi relicve ale unui cataclism petrecut la începutul istoriei planetei noastre. Despre care se presupune că ar fi generat Luna. Fiind vorba de coliziunea Pământului primordial și un obiect de mărimea lui Marte numit Theia.
Acest impact gigantic, potrivit cercetărilor recente a avut loc acum mai bine de 4,46 miliarde de ani. Acesta a aruncat în spațiu roci topite care au orbitat în jurul Pământului și s-au unit în Lună. Dar este posibil ca bucăți din Theia să fi rămas în interiorul Pământului. Scufundându-se într-un loc situat chiar deasupra nucleului sferic de fier și nichel al planetei noastre, extrem de fierbinte.
Noi descoperiri în interiorul Pământului
Cercetătorii au efectuat simulări computerizate. Care au examinat evenimentul de impact, proprietățile geofizice ale materialului care probabil a constituit Theia și evoluția mantalei Pământului. Acesta este cel mai larg dintre straturile care alcătuiesc structura interioară a planetei noastre, cu o grosime de aproximativ 2.900 km. Pe baza acestor simulări, ei au propus că cea mai mare parte a planetei Theia a fost absorbită de Pământ. Formând pete, în timp ce resturile reziduale au format luna.
„Aceste pete se află la 2.900 de kilometri sub picioarele noastre. Cele două reprezintă aproximativ 2% din masa Pământului. Ele au fost detectate prin seismologie. Deoarece undele seismice se deplasează mai lent în aceste două regiuni, în comparație cu mantaua înconjurătoare. Fiecare dintre aceste pete are o masă de două ori mai mare decât cea a întregii Luni. Așadar, petele sunt masive.”, a declarat geofizicianul Qian Yuan de la Caltech, autorul principal al studiului publicat în revista Nature.
Ipoteza din spatele formării Lunii
În cazul în care concluziile studiului sunt corecte, aceste pete ar reprezenta o dovadă evazivă, chiar aici, pe Pământ, a ipoteticei coliziuni de formare a lunii. „Nu s-a ajuns la un consens cu privire la posibilitatea de a găsi dovezi ale acestui eveniment nu doar în Lună. Ci și în anumite proprietăți observabile ale Pământului modern.”, a declarat Paul Asimow, profesor de geologie și geochimie la Caltech și coautor al studiului. Cele două pete „sunt cele mai mari abateri în structura Pământului de la o planetă cu straturi simple” a adăugat Asimow.
„Este incredibil pentru că putem descoperi relicve ale unei alte planete, Theia, dacă săpăm suficient de adânc în mantaua Pământului.”, a adăugat cercetătorul planetar și coautorul studiului, Hongping Deng.
Istoria Pământului
Se crede că densitatea crescută a petelor provine de la nivelul lor ridicat de fier, la fel ca rocile lunare. Ceea ce ar avea sens dacă ar fi făcute din același material de origine din Theia. „După impact, aceste materiale s-ar scufunda până la granița nucleu-mantă. Deoarece probabil că au o densitate mai mare decât mantaua ambientală. Iar densitatea suplimentară este cea care le permite să supraviețuiască întregii istorii a Pământului”, a declarat Yuan.
Luna, care orbitează în jurul Pământului la o distanță medie de aproximativ 239.000 mile (385.000 km). Are un diametru de aproximativ 2.160 mile (3.475 km), puțin mai mult de un sfert din diametrul planetei noastre. Asimow a declarat că, dacă concluziile lor sunt corecte, unele roci vulcanice care ajung la suprafața Pământului ar putea oferi mostre ale unei planete dispărute.
„Dacă modelul nostru este corect, petele ar trebui să aibă izotopi, oligoelemente, care sunt similare rocilor din mantaua lunară. Care pot fi testate în viitoarele misiuni lunare”, a declarat Yuan. Dobândirea unei mai bune înțelegeri a ipoteticului impact gigantic ar putea oferi informații cu privire la evoluția Pământului și a altor planete stâncoase din sistemul nostru solar și dincolo de acesta. „Pământul este încă singura planetă confirmată ca fiind locuibilă și nu știm de ce”, a spus Yuan, conform Reuters .