Există acum un grup de români ce vor putea primi o veste bună dacă unul dintre cele mai noi proiecte de lege va trece de votul Parlamentului. Este vorba despre psihologi care ar putea beneficia de vechime în muncă suplimentară fără a plăti vreun ban către stat pentru acest serviciu.
În prezent, acest proiect de lege mai are foarte puțin spre finalitate, căci deja a trecut de votul Camerei Deputaților. Este vorba, așadar, de o inițiativp legislativă ce vizează grupul de psihologi din țara noastră, cei care au activitate în cadrul unui cabinet individual deschis pe numele acestora, în cadrul unui cabinet asociat unde colaborează, la o societate civilă de profil sau în baza unui contract de muncă. Această activitate ar urma să fie considerată vechime în muncă și în specialitate.
Vechime în muncă suplimentară
Acest nou proiect de lege ce se află de această dată pe masa Parlamentului de la București urmărește să vină în completarea articolului 13 din Legea nr. 213/2004, legea care reglementează statutul profesiei de psiholog în țara noastră. Potrivit legislaturii la care s-a lucrat și care va urma să fie supusă la vot, „perioada în care psihologul cu drept de liberă practică își exercită profesia într-una din formele de organizare prevăzute la alin.(1) și furnizează servicii psihologice prin desfășurarea activităților prevăzute la art.5, constituie vechime în muncă și în specialitate, cu excepția perioadei în care acesta a avut suspendată calitatea de membru al Colegiului Psihologilor din România”.
Bineințeles, pentru ca legea să fie aplicată în mod corespunzător, psihologii vor trebui să respecte o serie de condiții prestabilite. Acestea sunt, potrivit inițiativei legislative: