Social

Noi beneficii pentru români! Cum poți obține vechime în muncă suplimentară fără plată

adeveriță vechime în muncă; sursă foto: romaniatv.net
sursă foto: romaniatv.net

Există acum un grup de români ce vor putea primi o veste bună dacă unul dintre cele mai noi proiecte de lege va trece de votul Parlamentului. Este vorba despre psihologi care ar putea beneficia de vechime în muncă suplimentară fără a plăti vreun ban către stat pentru acest serviciu.

În prezent, acest proiect de lege mai are foarte puțin spre finalitate, căci deja a trecut de votul Camerei Deputaților. Este vorba, așadar, de o inițiativp legislativă ce vizează grupul de psihologi din țara noastră, cei care au activitate în cadrul unui cabinet individual deschis pe numele acestora, în cadrul unui cabinet asociat unde colaborează, la o societate civilă de profil sau în baza unui contract de muncă. Această activitate ar urma să fie considerată vechime în muncă și în specialitate.

Vechime în muncă suplimentară

Acest nou proiect de lege ce se află de această dată pe masa Parlamentului de la București urmărește să vină în completarea articolului 13 din Legea nr. 213/2004, legea care reglementează statutul profesiei de psiholog în țara noastră. Potrivit legislaturii la care s-a lucrat și care va urma să fie supusă la vot, „perioada în care psihologul cu drept de liberă practică își exercită profesia într-una din formele de organizare prevăzute la alin.(1) și furnizează servicii psihologice prin desfășurarea activităților prevăzute la art.5, constituie vechime în muncă și în specialitate, cu excepția perioadei în care acesta a avut suspendată calitatea de membru al Colegiului Psihologilor din România”.

Bineințeles, pentru ca legea să fie aplicată în mod corespunzător, psihologii vor trebui să respecte o serie de condiții prestabilite. Acestea sunt, potrivit inițiativei legislative:

  • serviciile psihologice furnizate au produs, în anul supus asimilării vechimii în muncă, venituri nete a căror valoare este cel puțin egală cu de 12 ori cuantumul salariului minim brut pe țară garantat în plată stabilit, potrivit legii, pentru anul respectiv
  • au achitat contribuţiile datorate bugetului asigurărilor sociale de stat, aferente perioadei de mai sus.

Actele necesare

Reprezentanții Camerei Deputaților au specificat deja care sunt actele necesare pentru ca psihologii să facă dovada îndeplinirii acestor două condiții. Astfel, aceștia vor trebui să se prezinte cu declarațiile fiscale și declarațiile nominale sau individuale de asigurare în sistemul public de pensii.

În continuare, aceeași Lege, dar la alineatul 13 de această dată, se specifică faptul că, pentru exercitarea profesiei, cei ce practică psihologia în liberă practică au dreptul de a înființa, asta doar din proprie inițiativă, cabinete individuale cabinete asociate, societăți civile profesionale. De asemenea, aceștia mai pot desfășura activitatea în temeiul unor contracte de muncă, potrivit bugetul.ro.

Tot din punct de vedere legislativ, legea din 2004 ce prevede statutul profesiei de psiholog în România, la articolul 5, se subliniază faptul că un psiholog se poate ocupa și cu:

  • studiul comportamentului uman și al proceselor mentale;
  • investigarea și recomandarea căilor de soluționare a problemelor psihologice;
  • elaborarea și aplicarea de teste pentru măsurarea inteligenței, abilităților, aptitudinilor și a altor caracteristici umane;
  • testarea psihologică, prevenirea și psihoterapia tulburărilor emoționale și de personalitate, precum și a fenomenelor de inadaptare la mediul social și profesional;
  • interpretarea datelor obținute și elaborarea recomandărilor pe care le consideră necesare.