Un număr de 5,7 milioane de români trăiesc în afara granițelor, potrivit ultimelor cifre oferite de Ministerul Afacerilor Externe în luna mai a anului trecut. Iar de marți, 28 februarie, aceștia vor putea primi bani din partea statului român dintr-un proiect de finanțare menit să protejeze și să consolideze identitatea națională din afara țării.
Acest program este susținut și organizat de către reprezentanții Departamentului pentru Români de Pretutindeni din cadrul Guvernului României. Potrivit unui comunicat al instituției, începând de marți, 28 ianuarie, încep depunerile de acte pentru primirea de fonduri, în conformitate cu Ghidul de Finanțare Nerambursabilă – ediția 2023 (care poate fi găsit AICI).
Sunt vizate asociaţiile, fundaţiile, unităţile de cult, organizaţiile neguvernamentale, persoanele fizice autorizate sau persoanele juridice de drept public sau privat.
Un buget de patru ori mai mare
„Mi-am propus ca Departamentul pentru Românii de Pretutindeni să se implice mai puternic în protejarea și consolidarea identității comunităților românești din afara granițelor. Avem un buget de patru ori mai mare și astăzi lansăm sesiunea de proiecte cu finanțare nerambursabilă. Trebuie și este normal să sprijinim cât mai mult românii de pretutindeni, întrucât cifrele oficiale și neoficiale ne arată fără niciun dubiu că mai avem o Românie în afara granițelor noastre”, transmite Gheorghe Cârciu, secretar de stat, reprezentant al Departamentului pentru Români de Pretutindeni.
Acesta din urmă dorește acum să întărească relațiile pe care statul român le are cu cetățenii săi din afar granițelor, iar susținerea față de aceștia să crească de la an la an, mai ales din punct de vedere financiar: „În toată perioada mandatului meu, îmi doresc să am un dialog sincer, asumat, constructiv cu asociațiile și românii de pretutindeni. Împreună, prin consultări succesive, am construit noul ghid de finanțare. Îi invit pe toți să-l acceseze pentru proiecte care să fie derulate în interesul și pentru întărirea identității românești”, adaugă Gheorghe Cârciu.
2023 și noutățile sale
Anul acesta, acest program de finanțare nerambursabilă pentru românii din afara granițelor vine cu noutăți. Este vorba despre plafonul maxim, care de data aceasta va ajunge la suma de 2.000 de lei pentru fiecare proiect din domeniile educație, spiritualitate și tradiție și la valoarea de 5.000 de lei în cazul proiectelor focusate pe cultură, societatea civilă și mass-media.
De asemenea, în anul 2023, un solicitant poate depune cel mult trei proiecte, condiția fiind ca acestea să facă parte din domenii diferite de activitate.
Calendarul proiectului
Potrivit reprezentanților Departamentului pentru Români de Pretutindeni din cadrul Guvernului României, proiectele ce necesită o perioadă de derulare de minimum 10 luni vor trebui să fie trimise rapid, până la data de 15 martie, inclusiv. În cazul celorlalnte proiecte, perioada se prelungește până la data de 28 aprilie.
Aceste cereri, dar și toate actele necesare pentru inițierea unui astfel de proiect se regăsesc pe site-ul oficial al Departamentului pentru Români de Pretutindeni. Lista poate fi găsită AICI.