Actual

Nivelul anormal de radiații de la Cernobîl nu afectează România. Comunicatul de la CNCAN indică măsurătorile

cernobîl

Nivelul de radioactivitate la centrala nucleară de la Cernobîl din Ucraina este „anormal”, a declarat șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi. Informațiile îngrijorătoare apar la exact 36 de ani de la cel mai mare accident nuclear civil din istorie.

Nivelul anormal de radiații de la Cernobîl nu afectează România. Comunicatul de la CNCAN indică măsurătorile

Conform informațiilor AFP, directorul general al Agenției Internaționale a Energiei Atomice, Rafael Grossi, a atras atenția asupra pericolului reprezentat de ocupația rusă a centralei de la Cernobîl. Potrivit acestuia, s-au înregistrat niveluri „anormale” de radiații în decurs de câteva săptămâni:

„Au fost unele momente în care nivelurile au crescut, din cauza deplasării echipamentelor grele aduse aici și apoi mutate de forțele ruse când au plecat. Monitorizăm situația zi de zi (…) Situația a fost complet anormală și foarte, foarte periculoasă”, a spus Grossi.

AIEA a trimis, marți, o echipa de experți în siguranță nucleară la Cernobîl pentru a livra echipamente, pentru a evalua nivelurile de radiații și pentru a ajuta la restabilirea sistemelor de protecție și monitorizare.

România nu este afectată de creșterea nivelului de radiații, potrivit Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) transmite că toate instalațiile nucleare de la Cernobîl și de pe teritoriul Ucrainei sunt în stare sigură și nu există un pericol pentru mediu sau populație.

Potrivit Comisiei, sistemul de monitorizare din Ucraina „nu indică depăşiri peste valorile normale”, iar în România nivelul este monitorizat permanent şi măsurătorile efectuate „confirmă valori normale ale nivelului de radiaţii”:

„Referitor la unele materiale de presa privind nivelul anormal de radiații la Cernobîl, Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN) face următoarele precizări:

Sistemul de monitorizare a radioactivității mediului de pe teritoriul Ucrainei funcționeaza normal și nu indică depășiri peste valorile normale.

În prezent, toate instalațiile nucleare de la Cernobîl și de pe teritoriul Ucrainei sunt în stare sigură și nu există un pericol pentru mediu sau populație.

Totodată, menționăm că măsurătorile efectuate la nivel național confirmă valori normale ale nivelului de radiații.

CNCAN, prin Centrul Operativ pentru Situații de Urgență, urmărește în permanență evoluția situației din punct vedere al monitorizării radiologice.

În România, nivelul radiațiilor este monitorizat permanent prin Rețeaua Națională de Supraveghere a Radioactivității Mediului (RNSRM), din cadrul Agenției Naționale pentru Protecția Mediului (ANPM). Specialiștii din Laboratorul Național de Referință Radioactivitate verifică datele monitorizate 24/7 și le transmit Agenției Internaționale pentru Energie Atomică, astfel încât să se asigure o informare promptă a factorilor de decizie naționali și internaționali, precum și a populației”, arată un comunicat de presă al CNCAN.

În dimineața zilei de 26 aprilie 1986, clădirea reactorului nr. 4 de la Cernobîl a fost distrusă de o serie de explozii, care au urmat topirii miezului reactorului.

A fost eliberată în atmosferă o cantitate uriașă de material radioactiv iar radiațiile nucleare generate de accident au fost estimate la de peste 100 de ori cele produse în atacurile cu bombe atomice de la Hiroșima și Nagasaki.